Pilgrimsvandringer”Gribskovpilgrim"

Vandringer:
September 2011
December 2011
Februar 2012
September 2012
November 2012
Vadstena folder
Maj 2013
Vadstena 12/9
Oktober 2013
November 2013
Marts 2014
April 2014
Vadstena Maj 2014
Esrum Maj 2014
November 2014
Arrenæs april 2015
Vadstena maj 2015
November 2015
>>


>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>


Program til at åbne pdf-filerne kan hentes her >>
Pilgrimsvandring med Birgit Berggrensson

Birgit Berggrensson arrangerer ikke flere pilgrimsvandringer for Frederiksborg Valgmenighed, da hun fremover vil koncentrere sig om at arrangere retræter og hendes danske menighed i Småland.

Vi siger tak for de gode vandringer og henviser midlertidigt til Gribskovpilgrim, link til højre på skærmbilledet.

Hvis man vil i kontakt med Birgit Berggrensson, kan hun kontaktes på: bbsprog@email.dk


Torsdag den 30. april til søndag den 3. maj 2015

Stilleretræte i Vadstena 2015

Pilgrimspræst Birgit Berggrensson afholdt for tredje år i træk stilleretræte i samarbejde med den svenske pilgrimspræst ved pilgrimscentret i Vadstena.

Der var 10 deltagere og alle var indkvarteret i enkeltværelser i Birgittasøstrenes gæstehus, som er en del af klosteret, som også har egen katolsk kirke.

Vejret var ikke på vores side denne gang, så programmet måtte ændres lidt til kortere vandringer og mere indendørs aktivitet.

Det er meningen at dagene skal indeholde en klosterrytme, der får deltagerne til at finde en indre ro og hvile fra al den støj og alle de aktiviteter, der omgiver os til daglig.

Programmet indeholdt bøn, meditationer, andagter i pilgrimscentrets kapel, foredrag om den hellige Birgitta, film om Franz af Assisi, vandringer i området, besøg i klostermuseet og sluttede med højmesse i den store klosterkirke om søndagen.

Også alle måltider spises i stilhed, men der spilles musik, når måltiderne foregår i klosteret. Alle nød opholdet og stedet og havde egentlig ikke lyst til at rejse hjem igen.


Birgitta søstrenes gæstehus og have

Orientering før vandringen

Vättern med klosterkirken i baggrunden

Afrejse


Pilgrimsvandring på Arrenæs

Lørdag den 18. april

Vi var en gruppe på 11, der startede vandringen ved stien ind til fugletårnet. En deltager havde opholdt sig i Kregme en stor del af sin ungdom og kunne fortælle, hvorfor det oprindelig hed Kreom, hvem der havde boet på de forskellige gårde og hun kendte den dame, der har broderet altertæppet i Kregme kirke. Således klogere på stedet, begyndte vi vores vandring, der som tema havde de 7 pilgrimsord: frihed, langsomhed, bekymringsløshed, enkelhed, fællesskab, stilhed, åndelighed.

Undervejs opdagede vi et træ med "troldesmør", en svamp, der sjældent vokser på træer og skovbunden var fuld af anemoner. Vi spiste også et par af de helt nye udsprungne bøgeblade.

Ved langsomhed fik deltagerne til den følgende strækning et sneglehus i den ene hånd, der skulle minde dem om at gå helt langsomt og en kiks i den anden, som de skulle spise så langsomt, at de fik hele smagen med. Ved bekymringsløshed spillede vi bold, og en sten, som vi havde samlet op på vejen, blev smidt i Arresø som symbol på alle de bekymringer, vi ikke skulle bære på mere. Under enkelhed blev alle bedt om at forestille sig, hvor mange af deres ejendele, de godt kunne undvære og fortælle hinanden om det, og frokosten v ar udtryk for fællesskabet.

Åndelighed blev gemt til den afsluttende andagt i Kregme kirke, som er en smuk landsbykirke med en unik beliggenhed. VI holdt en andagt over "Kærlighedens Gud" med tekster af Søren Kierkegaard og tog derefter hjem efter en skøn dag i strålende solskin på Arrenæs' vidunderlige og varierede landskab.


Julevandring

Lørdag den 22. november 2014

Der var 15 deltagere og vi indledte med en andagt i Tikøb Kirke, hvor man havde tændt lys og varmet op til os.

Derefter ud i kulden og gå til for at få varmen. Vi holdt en kaffepause ved Esrom Sø og en pause på en bondegård, hvor vi nød den varme gløgg.

Herefter gik turen videre til Esrom Klosters pilgrimsrum, hvor gruppen kunne spise den medbragte frokost og hvor pilgrimscentret serverede varm kaffe til os.

Vi afsluttede vandringen med en pilgrimsandagt og nåede hjem inden mørkets frembrud efter en dejlig og begivenhedsrig dag. Vi gik i alt ca. 10 km.

Der er stor forventning om, at denne tradition videreføres til næste år.

Mange hilsener
Birgit
Stilleretræte i Vadstena 8. - 11. maj 2014

Valgmenigheden gennemførte for andet år i træk en stilleretræte i Vadstena under ledelse af pilgrimspræst Birgit Berggrensson. Der var 15 deltagere og alle var indkvarteret i eneværelser i Birgittasøstrenes gæstehus, hvor vi også spiste. Dagene var et eksempel på et klosterliv med bøn, andagter, vandringer, gudstjenester og sluttede om søndagen med en vandring for miljøet og en højmesse i Klosterkirken, hvor deltagerne var så heldige at opleve den tidligere biskop i Linkjöbing, Martin Lönnebo, prædike. Martin Lönnebo er ophavsmand til "Kristuskransen" og meditationer over denne indgik i retræten.

Deltagerne var bortset fra salmesang i stilhed fra torsdag aften til søndag middag og overvandt de betænkeligheder, de måtte have haft, hvis de ikke tidligere havde prøvet stilhed i længere tid. Der var stor tilfredshed med forløbet på vejen hjem og pilgrimscentret i Vadstena ser også frem til, at denne dansk-svenske retræte bliver en tradition, så der er allerede aftalt gentagelse i 2015.NYT FRA PILGRIMSPRÆSTEN

I midten af marts 2014 var jeg på et pilgrimslederkursus i Vadstena Pilgrimscentrum. Vi gennemgik "pilgrimsmotiver i bibelen og historien", "Den moderne pilgrims motiv", "Den ydre vandring, pilgrimsruter og mål", "Den indre vandring og meditation", "Dialog og deling af tanker", "Planlægning og gennemførelse af pilgrimsvandringer" og gennemførte en pilgrimsvandring på 20 km på klosterruten. Valgmenigheden råder nu over en certificeret pilgrimsleder.

Den 29. marts gennemførte jeg en pilgrimsvandring på "Oldtidsstien". Vi vandrede ca. 13 km i Jonstrup Hegn, området ved flyvestation Værløse og Søndersø - et meget smukt og varieret landskab at vandre i. Uffe Hansted fra Gribskovpilgrim fortalte om de oldtidsminder, vi passerede og jeg afholdt 2 andagter, den første med nadver, hvilket deltagerne især fremhævede som en rigtig god oplevelse. Efter frokostpausen vandrede vi 20 minutter i stilhed. Der var 11 deltagere, som udtrykte stor tilfredshed med turen, der foregik i strålende sol.

Fra 8. - 11. maj holder jeg ligesom sidste år stilleretræte i Vadstena, og der er i år 15 deltagere. Alle bor i enkeltrum i Birgittasøstrenes gæstehus, som er en del af klosteret, og programmet er ved at være på plads i samarbejde med min svenske kollega. Pilgrimscentret ser meget gerne, at denne danske retræte fortsætter som en tradition og et par stykker har allerede forespurgt om 2015, så det bliver den sikkert.

Fra 3. september tager jeg på en lang vandring på "Via Francigena" i Italien. Denne pilgrimsrute starter i Canterbury og går gennem Frankrig og Schweiz og Italien og slutter i Rom. Jeg nøjes med lidt mindre og starter i Vercelli (nær Milano) og går til Rom, i alt 600 km. Det er ikke en organiseret vandring; jeg går alene. Hvis der er en søndag uden særligt program eller en aften, der passer i efteråret og I har lyst til at høre om vandringen, kan jeg forberede en fortælling.

Næste vandring i valgmenighedens regi kan derfor først blive julevandringen med gløgg - der er allerede deltagere, der spørger om denne tradition opretholdes, og det gør den. Dato og rute følger.

Pax et bonum (fred og alt godt)

Birgit Berggrensson
Torsdag den 18. april til søndag den 21. april 2013

Retræte i Vadstena
Med Pilgrimspræst Birgit Berggrensson

Frederiksborg Valgmenighed afholdt en stilhedsretræte i Vadstena ved Vättern fra 18. - 21. april i år. Der var 18 deltagere, der mødtes på Kbh Hovedbanegård, hvorefter vi først rejste til Linköping, hvor tidligere biskop i Linköping stift, Martin Lönnebo, tog imod gruppen i domkirken og talte til os om stilhed.

Martin Lönnebo er ophavsmand til Kristuskransen, som han også talte om og forfatter til en lang række bøger, som i oversættelse er kendt af mange danskere.

Han forklarede, hvorfor stilheden ikke er farlig, noget man behøver at frygte, men at vi er blevet så vant til at leve i et larmende samfund, at stilheden skræmmer os.

Flere af deltagerne var faktisk lidt skræmte på forhånd ved tanken om at skulle være i stilheden i to et halvt døgn, men sagde efterfølgende, at det havde været en lettelse ikke at skulle konversere hele tiden og at de havde fundet en indre ro ved at være i stilheden.

Efter Linköping fortsatte gruppen til Vadstena, hvor et par stykker blev indkvarteret i Pilgrimscenteret og resten i Birgittasøstrenes gæstehus, som ligger helt nede ved bredden af Vättern med en strålende udsigt over søen, der mere minder om havet end om en sø.

Dagene gik med andagter, vandringer i området, meditation og måltider. Andagterne blev forestået af valgmenighedens pilgrimspræst i pilgrimscentrets kapel, og vandringerne af den svenske pilgrimspræst. Gruppen deltog også i to messer i klosterkirken - den ene afholdt af Birgit B. - og i Birgittasøstrenes aftenbøn i deres egen kirke.

Vejret var med os det meste af tiden, så vi kunne nyde den smukke natur, og alt i alt var der stor tilfredshed med hele retrætens indhold og forløb. Det var for gruppen en ny erkendelse, at man sagtens kan føle sig som en del af et fællesskab, selvom man er i stilhed sammen.
Lørdag den 1. september 2012


Gruppen af pilgrimsvandrere på vandringen i Tisvilde Hegn fotograferet efter andagten i Tibirke Kirke.Noget om pilgrimsvandringer

Hvorfor skal vi begynde med pilgrimsvandringer her i valgmenigheden?
Er det fordi vi skal følge moden?
Er det noget, der er mening i?

Jeg synes begge dele.

Mange mennesker er i dag søgende uden nødvendigvis at finde vej til den kristne kirke i deres søgen. Så må den kristne kirke finde dem, og det kan vi f.eks. med pilgrimsvandringer, som dertil en vis grad er mode i – men der er vel ikke noget galt med at være moderne!
Nogle af jer vil sige, at vandringer ikke er noget for mig, men ingen undgår at deltage i en pilgrimsvandring.
Vores liv er en pilgrimsvandring fra vi fødes, og til vi igen er tilbage hos Gud, hvor vores vandring ender.
Det er en vandring med mange bump på vejen, mange skuffelser, svigt, men også altid med mange glæder og oplevelser. Af de mennesker, man møder undervejs i livet, er der nogle, der følges med os hele vejen og andre, der kommer ind i vores liv og forsvinder igen.
Sådan er det også på en vandring i mindre målestok, og jo længere man er på vandring, jo flere af de nævnte ting vil man komme ud for, men der er altid uforudsete hændelser og altid nye mennesker, når man deltager i en pilgrimsvandring.

Hvad er så formålet, hvis der er et?
En pilgrimsvandring i modsat til en spadseretur i skoven skal helst give lejlighed til eftertanke, til at finde mere ind til sig selv og til at blive lidt klogere på livet.
Vi har det bedre i det ydre end i det indre! Vi jager af sted mellem hjem, arbejde, og alle mulige aktiviteter i fritiden. Vi kan ikke nå det hele, og så bliver vi endnu mere stressede.
Det er måske derfor, pilgrimsvandringer har fået fornyet aktualitet, for man vandrede jo allerede i middelalderen, med den hellige Birgitta som kom fra Vadstena i Sverige som ”pilgrimmenes pilgrim” idet hun vandrede det meste af sit liv til hellige steder.
Mellem 20 og 50% af Europas voksne befolkning deltog i valfarter og vandringer
Vandringen er en indre vandring i den ydre vandrings form. Vi hører om vandringer i Bibelen, Jesus vandrede rundt med sine disciple, der var valfarter i middelalderen og senere, der har været missionsrejser, tiggermunkenes vandringer mfl. Gud kalder til opbrud på forskellig måde.
Valfarten er den form, vi hører mest om i alle religiøse kulturer: Hinduers vandring til Ganges, jøders og kristnes pilgrimsrejser til det hellige land og muslimernes til Mekka.
Motiverne var forskellige. Nogle vandrede for at gøre bod, andre for at bede om hjælp til sig selv og andre, nogle for at sige tak og andre igen for at finde sig selv og Gud.
Den svenske pilgrimspræst Hans Erik Lindstrøm har udarbejdet ”Den lille pilgrimsbog” hvor han opregner de 7 såkaldte pilgrimsord:
Langsomhed – vi skal ikke nå noget på en pilgrimsvandring. Vi skal gå stille og roligt uden hast. Have tid til at opleve og se, tid til eftertanke og bøn, tid til stilhed og koncentration.
Frihed – der er ingen forstyrrende kalender og mobiltelefon er slukket. Endnu bedre ville det være også at lade uret blive hjemme
Enkelhed – vandring inspirerer til den enkle livsstil, for man kan ikke bære så meget med sig på en vandring. Sammenlign selv med alle de ting, du har derhjemme.
Bekymringsløshed – vandringen støtter en god sorgløs holdning – det ordner sig nok. I evighedens perspektiv er min byrde meget lille og let.
Stilhed – selv i en gruppe kan man gå i stilhed og lytte til fuglestemmer og andre af naturens lyde. Vandringen kan i sådanne perioder minde om en retræte – man hviler sjælen.
Fællesskab – under vandringen udviskes grænser. Alder, uddannelse, erfaring o.l. er ligegyldige – vi er alle pilgrimme og vi har besvær, slid, glæde og hvile til fælles som mennesker.
Åndelighed – tilværelsen har Skaberen som sin oprindelse. At vandre som pilgrim er at vandre i Gud, at være til.
Vandringerne i valgmenighedens regi begynder og ender så vidt muligt ved en kirke, men det er ingen betingelse. Man kan holde andagt hvor som helst med den samme virkning, og det at vandre er bøn med fødderne! Vandringerne bliver afbrudt (alt efter hvor mange kilometer vi går) til bøn og hvile og har altid en længere frokostpause.

Pilgrimsvandringer i valgmenigheden

En pilgrim er et menneske, som er på vej. Ethvert menneske fødes, lever og dør. Pilgrimmen gør sig bevidst om, at tilværelsen er større end det, vi kan se med vore øjne, tage på med vore hænder eller forstå med vort intellekt.
En pilgrimsvandring er en vandring mod et helligt sted, som oftest en kirke. Den ydre vandring hjælper pilgrimmen til at foretage en indre vandring, En vandring hen imod det sted i ethvert menneskes inderste, som vidner om evigheden.
At vandre som pilgrim er at bede med fødderne. Vandringen er præget af pilgrimmens syv nøgleord, som er enkelhed, langsomhed, stilhed, frihed, bekymringsløshed, åndelighed og fællesskab.
Vore vandringer er en blanding af samtale med de andre i gruppen og strækninger i stilhed eller korte meditationer med bøn undervejs.
Med jævne mellemrum holder vi pause og deler en kort andagt og refleksioner over tilværelsen,

Det er tanken at have fire årstidsvandringer af varierende længde i valgmenigheden.
Den første er efterårets vandring, som i år går til Gribskov og vil indeholde andagter, meditation og beretning om den natur, vi vandrer igennem. Vintervandringen vil have julen som tema og vil finde sted lørdag den 3. december. Udover andagter og vandring i stilhed vil vi varme os ved gløgg undervejs.

I 2012 er planen at udbyde en retræte fra fredag-søndag som forårets ”vandring” og at tilrettelægge en sommervandring på sædvanlige 8-10 km – nærmere information følger her på hjemmesiden sidst på året.
Ud over de vandringer, der tilrettelægges af valgmenighedens pilgrimspræst, er vi også repræsenteret i Gribskovpilgrim dvs. i dennes arbejdsgruppe og i de vandringer, der arrangeres der. Gribskovpilgrim består af repræsentanter fra 5 menigheder, som foruden valgmenigheden består af Præstevang, Nr. Herlev, Slotssognet og den katolske menighed.


Mie Lervad Thomsen, Birgit Berggrensson og provsten i Hillerød Jørgen Christensen