Velkommen til Frederiksborg Valgmenighed
- en grundtvigsk valgmenighed i Nordsjælland.

Hjælp

Klik ind på de forskellige menupunkter foroven eller forneden på forsiden.

Læg mærke til linkene til pdf-filer (>>). Der kan årsprogram og invitationer til de forskellige arrangementer - hentes - gemmes på egen pc - printes ud - sendes via e-mail til venner m.m.

Program til at åbne pdf-filerne kan hentes her >>

Nyt efterårsprogram for 2018 >>

Ny orientering om persondatapolitik >>

Invitation til 7. oktober 2018 >>

Invitation til 9. oktober 2018 >>

Invitation til 15. november 2018 >>

Årsberetning 2017 >>

Ny betalingsvejledning for medlemmer >>

Alle gudstjenester afholdes i Ullerød Kirke, Frederiksværksgade 141, 3400 Hillerød

Den Danske Salmebog onlineEfterårsprogram for 2018

Hent det her


Sjællandske Valgmenigheders efterårsmøde i Hillerød

Søndag den 7. oktober kl. 10.00

Hent invitationen her!Foredrag med Sara Omar

Tirsdag den 9. oktober kl. 19.30

Sara Omar er en dansk-kurdisk romanforfatter. Sara Omar stammer fra Kurdistan, men familien flygtede fra krig og elendighed i slutningen af 1990’erne. Hun har boet i Danmark siden 2001 og har studeret statskundskab siden 2013. Hun er bestyrelsesmedlem i flere danske og udenlandske kvindeorganisationer.

Hendes debutroman Dødevaskeren udkom den 30. november 2017. Den handler om kvindeundertrykkelse i Allahs navn og udråbes som årets vigtigste bog. Romanen solgte helt ekstraordinært 50.000 eksemplarer på en måned og har ligget på samtlige bestsellerlister hos danske boghandlere. Den har også været genstand for stor debat grundet forfatterens mod, bogens kontroversielle indhold og kritikken af kvindesynet og de patriarkalske og paternalistiske holdninger i et mandsdomineret samfund, hvor mænd misbruger religionen til at undertrykke kvinder.

Sara Omar har bl.a. modtaget ’Årets Victor’ 2018, Ekstra Bladets hæderspris, som er uddelt siden 1980 til en journalist, forfatter, fotograf eller tegner, hvis virke i særlig grad lever op til kritisk journalistik.

Foredraget er arrangeret i samarbejde mellem Grundtvigs Højskole, Ullerød Kirke og Frederiksborg Valgmenighed.

Sted: Grundtvigs Højskole, Foredragssalen
Tid: Tirsdag den 9. oktober kl. 19.30
Entré inkl. kaffe og kage: 80 kroner
Gratis entré for unge under 30 år

Alle er velkomne!

Hent invitationen her!


Om Nietzsche - Foredrag af Peter K. Westergaard

Torsdag den 15. november kl. 19.30

Peter K. Westergaard, der er en særdeles god formidler, har netop udgivet en bog om den tyske filosof Friedrich Nietzsches tænkning, der er omgærdet af mange myter, misforståelse og fejltolkninger.

I dette foredrag skal Nietzsches sene tænkning og dramatiske levnedsforløb introduceres og skildres, her især med henblik på en præsentation af Nietzsche sammensatte syn på såvel "det at blive og være, hvad man er" som på religion.

Peter K. Westergaard er lektor ved Københavns Universitet. Han har senest udgivet bogen Nietzsche - "Hvis man altid går til grunden" En afslutning. Bogen er udgivet på Aalborg Universitetsforlag i foråret 2018.

Foredraget er arrangeret i samarbejde med Ullerød Kirke og Frederiksborg Valgmenighed.

Hvad: Foredrag om Nietzsche ved Peter K. Westergaard.
Sted: Mødelokalet i Ullerød Kirke, Frederiksværksgade 143, 3400 Hillerød
Tid: Torsdag den 15. november kl. 19.30
Deltagelse: Alle er velkomne. Foredraget er gratis, men der skal betales 30 kr. for kaffen

Hent invitationen her!


SAMKLANG

Frie Skolers Fællesmøde

8. - 10. november på Gymnastikhøjskolen i Ollerup


Paw Møller Pedersen, som er med i bestyrelsen for Frederiksborg Valgmenighed, er også aktiv i planlægningsgruppen bag De Frie Skolers Fællesmøde.
En gruppe hvor der både er en repræsentant fra højskolerne, efterskolerne, friskolerne og Den Frie Lærerskole.

Han vil gerne gøre opmærksom på fællesmødet i november.

Læs programmet her!

Årsberetning for Frederiksborg Valgmenighed 2017

Nytåret 2017 blev fejret med gudstjeneste og nytårsfrokost. Det giver et godt fællesskab at spise sammen, og det er let at arrangere, når mange deltagere kommer med en ret til frokostbuffeten.

Vi nød Annes prædiken, og det var dejligt, at hun kom sammen med sin mand og to sønner. Friske velopdragne børn, der spreder glæde blandt alle os bedsteforældre.

Ved vores samtalecafé i januar kom Verner Hansen med alle tiders oplæg om Knut Hamsun. Han var i stand til at "blæse liv" i Knut Hamsun. Verner Hansen nød, at der var nogle af deltagerne, der vidste meget om den gamle klassiker. Og de, der først blev bekendt med Hamsun den aften, var meget tilfredse.

Ligeledes gik det den næste aften, hvor vi havde klassikeraften. Ester Nielsen fortalte om Henrik Pontoppidan, og alle blev klar over, at der stadig er gods at hente i Lykke Per og andre af Pontoppidans romaner. Nu er vi forberedte til at se Bille Augusts film til efteråret.

I februar havde vi højskoleeftermiddag. Ole Juul, der nu er blevet formand Landsforeningen for Martin A. Hansen, gav os en god dag. Først holdt han foredrag om "Den store Fortælling". Vi skal være klar over, at med fortællingen, menes der først og fremmest kristendommens historie. Men hvis man skal forstå den beretning, er det godt også at have kendskab til andre fortællinger. Vi talte om, hvor svært det er at viderefortælle vores livsfortællinger og livstydninger, og mange af os må trøste os med, at der er også meget der sanses, uden at der bliver talt så meget om det. I grundtvigske miljøer behøver vi ikke at nævne Jesus hele tiden. Men det kan også være problematisk, hvis religionen blot svæver i luften, og der aldrig bliver sat ord på vores tro og livsopfattelse. Det var dejligt at have en øvet foredragsholder og prædikant hos os.

Anne Edmond Pedersen holdt gudstjenesten før vores årsmøde. Hun gjorde det så godt, at der ikke var spor tvivl om, at hun skulle være vores præst. Lars Thorkild Bjørn holdt en anbefalelsestale, som stadig ligger på hjemmesiden.

Anne havde tidligere foredrag om sit arbejde med at uddanne unge til lærere på et seminarium, som nu hedder noget helt andet. Men da det er en usikker verden, fordi faget kristendom og andre religioner ikke just er statusfag, søgte Anne stilling som præst i Trinitatis kirke. Hun fik stillingen og er blandt andet præst i natkirken, hvor hun får stor brug for sin erfaring med unge mennesker. Vi håber for hende, at hun må få glæde af sit nye arbejde.

I marts havde vi ikke mindre end tre foredrag, der handlede om anden verdenskrig. Vi lagde rigtig op til en fjerde maj aften, hvor vi kunne tænde lys og glæde os over, at vi stadig lever i frit land.

Samuel Rachlin fortalte os om den kolde krig. Hans seneste roman hedder:" Bag den kolde krigs tåger. " Han mener, at vel taler vi om, at den kolde krig er ovre, men han påstår, at vi i dag er i krig. Det er bare en ny form for krig, som vi på nuværende tidspunkt ikke mærker direkte her, men bange gjorde han os. Det var dejligt, at foredragsaftenen var i samarbejde med Ullerød Sognekirke og Grundtvigs Højskole. Det er så godt at være sammen med de unge højskoleelever, og forhåbentlig blev de ikke for nedtrykte. De unge skal jo helst holde modet oppe. Vi må ikke ødelægge deres forventning til fremtiden. Men en realistisk opfattelse af tiden og forholdene er til gengæld ønskelig.

Thorbjørn Berg fortalte om sin opvækst i Nordnorge under 2.verdenskrig. Det er slemt at være flygtning i et fremmed land, men han oplevede, at det også var slemt at være flygtning i sit eget land, for nordmændene i Sydnorge regnede ikke med samerne og de fordrevne fra Nordland.

Tim Panduro fik sat et minde for de stakler, der uden dom blev deporteret til KZ lejrene, fordi de var asociale, eller som var på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Tim Panduro har rejst et minde for de mennesker, der blevet glemt og fortrængt. Utrolig mange døde i Tyskland. De havde ikke den politiske tro eller kristne tro at kæmpe for, ikke noget, der fik dem til psykisk at kæmpe for fysisk at overleve det helvede, der var i Neungamme og de andre lejre. De, der kom levende hjem fra lejrene, fik ikke erstatning, Deres børn fik ingen fortælling at videregive. De tusinder, der arbejdede i Tyskland, blev også udfaset af historien

Stephen Egede Glahn fortalte om sine minder fra krigen og den kolde krig. Gudstjenesten med Anne Edmond var berigende, og mange nød at tale med hinanden i glasgangen, hvor kirketjener Helle Kaspersen serverede drinks og lækre sandwich. Vi fik tændt lys. Vi håber, lyset bevares i vores sind lang tid endnu.

I løbet af sommeren har vi prøvet at få en ny præst, og det lykkedes.

Jan Ulrik Dyrkjøb var imidlertid i Canada for at besøge sine kristne venner, der er flygtet fra Damaskus. Derfor var vi glade for, at Pia Søltoft kom og startede efterårssæsonen for os.

Pia Søltoft har starte sit eget firma. Hun er fantastisk til at give os råd til et liv i nutiden. Hun er Kierkegaard forsker, men hun burde være professor i formidling, lige som Anja Andersen er blevet det. Nu har hun embede både i Marmorkirken og Christianskirken, så hvis man trænger til en ren forkyndelse, kan man søge hende der. Eller læse hendes bøger. Hun skriver klart til nutidens mennesker og understreger: Man kan være begavet for sig selv, men man kan ikke være kærlig uden andre mennesker.

September bød på foredrag på højskolen af Naja Marie Aidt. Det blev en god aften, hvor vi fik at vide, at det er i orden at sørge. "Det er ikke en sygdom at sørge. " Det samme budskab Pia Søltoft giver i sin kronik: "Sørg så. "

Elin Lindhardt fortalte om det store arbejde med at fotografere alle de islandske håndskrifter, som skulle udleveres til Island. Foredraget blev illustreret af de fineste billeder. Det var meget interessant at høre, hvad en dygtig og flittig person kan gøre i videnskabens tjeneste.

Sammen med Amrit Maria Pal havde vi en virkelig god litteraturaften. Paw Møller Pedersen havde forberedt virkelig gode spørgsmål, som fik forfatteren til at give meget af sig selv. Den flittige pige, der kom på højskole i Odder, gymnasium i Åbenrå og universitetet i København. Hendes bog "Sådanne nogle som os" er værd at læse og er en fantastisk beskrivelse af livet i Åbenrå. En virkelig hjemstavsroman fra vores tid.

Vi havde en rigtig fin aften med Kræsten Byskov. Han viste billeder og fortalte om sit arbejde: Først om hvordan det hele begyndte allerede i hans barndom, og hvordan han har udviklet sig som tegner og maler. Han omtalte også sine inspirationskilder, og vi fik interessante glimt fra kunsthistorien. Han viste nogle af sine naturbilleder, og til sidst det han bl.a. arbejder med nu: bibelske billeder mest fra Det Gamle Testamente. I denne forbindelse var han inde på et yderst interessant og påtrængende spørgsmål: Hvordan kan tro og religiøsitet bringes ind i vores nutidige kultur og virkelighed på en "naturlig" måde?

Adventssøndagen er noget særlig. Vi nyder at være budt på kaffe på Højskolen og er glade for, at højskoleforstander Jakob Mejlhede vil lede vores årstidssange fra højskolesangbogen. Når man interesserer sig for højskole for de unge, og alle de gode korte kurser, som man kan komme på i Danmark, så lægger man også mærke til det nye, der opstår: Højskole i udlandet. Det kan være mange ting. Granada Rejser har ét koncept. Højskoler i udlandet et andet. Albatros er også begyndt at have højskolerejser. Vi fik initiativtageren til "Højskole på Mallorca" Anna Katrin Nørgaard til at fortælle om sin baggrund med far og bedstefar, der startede Nørgårds højskole, og hendes egen lyst til at holde højskolekursus på Mallorca.

Lars Thorkild overraskede os ved at tilbyde foredrag om Finland. Det ved Lars Torkild Bjørn også meget om. Det skulle være den 6. december 2017 på 100 årsdagen for republikkens Finlands start.

Det var et fantastisk foredrag, hvor vi fik tiden før 1917 gennemgået, og derefter de 100 år, hvor landet har været frit. Finland betyder meget for Lars Thorkild. Hans kærlighed til de mennesker, han beskrev, gennemsyrede hele aftenen. Vi så dem for os, da de igen fik Porkala tilbage i 1956, det år, Lars Thorkild på en lille grå Ferguson hjalp en landmand med at rydde jorden, så den igen kunne blive til landbrugsjord. Krige, litteratur, sange og alt, hvad der hører med i landet historie, blev berørt.

Jeg gennemlevede alt, hvad jeg har hørt om Finland, og meget af det, jeg har set i Finland. Det gav lyst til fordybelse. Den finske vodka i sandtornsaft fik alle til at hygge sig og nyde samværet, så det var en aften til Finlands ære, og en understregning af, hvor meget vi har tilfælles, selv om det finske sprog er en barriere. Godt at så mange finner nu taler engelsk, så vi kan forstå hinanden.

Nu har jeg " gjort noget" siden Mie opfordrede mig til at træde til. Lars Thorkild gør et stort arbejde for at alle gudstjenesterne bliver værdige og stilfulde, holder gode foredrag og ved simpelt hen alt om Grundtvig og valgmenigheder, når vi er sammen med Lars Thorkild behøver vi ikke google. Bodil og Niels Jørgen Heick klarer regnskabet og sender nyhedsmails ud. Vi har haft gode spændende præster siden Mies tid, hvor jeg blev opfordret til at "gøre noget. " Men det er sårbart. Paw er den eneste unge i bestyrelsen. Agnete bliver 90 år i maj. Jan Ulrik Dyrkjøb har holdt gudstjeneste for os tre gange i 2017. Det bliver dejligt at få dig valgt som præst.

Jeg efterlyser ikke kun unge mennesker. Ressourcestærke pensionister er guld værd. Derfor stor velkomst til vores tre nye medlemmer. Frederiksborg Valgmenighed har været et godt sted at komme. Det skal det fortsat være.

Frihedssymbolet Frederiksborg Valgmenighed bør ikke dø. Vi går ind i det år, hvor vi skal fejre fri-og valgmenighedslovens indførelse. Det er nu 150 år siden. På Vartov stiftes der den 16. april en ny forening: Åndsfrihed. Det vil vi Frederiksborg Valgmenighed bakke op om. Vi holder igen i år 4. maj aften for at fejre vores frihed. Vi skal stadig kæmpe for frihed. Jeg slutter med Niels Hausgaards ord: Nogen må gøre noget.

Ida-Lykke Bang
Hent den her!


Julehilsen December fra Jan Ulrik Dyrkjøb
Hornbæk i december 2017.

Kære medlemmer og støttemedlemmer af Frederiksborg Valgmenighed!

Vi er i december måned. Adventstiden er begyndt. Det er den tid, hvor vi forbereder julen. Der er noget i denne tid og højtid, der rækker ud til alle mennesker. Men det er dog sådan, at jul og julefejring har sin særlige betydning og sit indhold fra kristendommen. Vi mindes og fejrer Jesu fødsel.

Det begynder med en helt almindelig begivenhed. Der er en mor, der føder sit barn. Men straks efter sker der noget helt ualmindeligt. Der er en flok hyrder i nærheden, der helt uventet erfarer en anden virkelighed end den kendte. Nattehimlen åbner sig. De ser en engel. De bliver belyst og fyldt af Guds eget lys. Englen taler til dem. Med ét ser de et utal af engle, og de hører dem synge. Et syn. Et budskab. Himmelske toner.

Det er vigtigt, at vi lægger mærke til, at det hele begynder netop på denne måde. Hyrderne ser og hører noget vældigt og overvældende smukt. Det er så vældigt, at de først bliver grebet af frygt. Men det er også så ubegribelig smukt, at de ikke kan glemme det. De må fortælle om det, da de træder ind hos det nyfødte barn og dets forældre i Betlehem.

Sådan sker det igen og igen. Vi kan bare tænke på de tre apostle, der ser Jesus i lysende og forklaret skikkelse på et bjerg. Vi kan tænke på deres møder med den Opstandne. Og vi kan tænke på Paulus, der på vejen til Damaskus bliver blændet og slået til jorden af himmelsk lys. Først den overjordiske skønhed og klarhed. Så ordene, der må siges og forkyndes. Så livet, der må leves med det alt sammen gemt, men også virksomt i tanke, sind og hjerte. Vi læser jo om Maria, at det, hyrderne fortalte, gemte hun i sit hjerte og grundede over det.

Den store russiske forfatter Dostojevskij udsendte i 1868 romanen Idioten.
Han havde stillet sig selv en på det nærmeste umulig opgave. Han ville skildre det slet og ret gode menneske. Han så for sig den positive skønhed i et menneskes skikkelse. Samtidig siger Dostojevskij i et brev, at for ham er Kristus ”den eneste uendelig skønne skikkelse,” og at hans blotte eksistens er et under. Det er åbenbart dette, der har tilskyndet Dostojevskij ved skildringen af sin hovedperson fyrst Mysjkin – selvom der jo kun kan være tale om en tilnærmelse.

I romanen siger fyrst Mysjkin: ”Skønheden skal frelse verden.” Det er gådefulde ord, der ikke forklares nærmere, men vi kan tænke os, at det netop er ”den eneste uendelig skønne skikkelse,” der tænkes på. Det er det himmelske mysterium, som blev åbenbaret for mennesker på jorden, først for hyrderne og siden for andre. I tiden før jul og i juledagene er vi omgivet af lys og pynt og udsmykninger, og meget af det synes vi måske nok er lige lovlig sukkersødt og overfladisk. Det er som bekendt ikke alt, hvad der glimrer, der er af guld. Men vi skal alligevel huske, at bag alle lysene og pynten og glimmeret kan vi ane en skønhed, som er større, end vi kan fatte, og en glæde, som ingen kan tage fra os. Til syvende og sidst kan det meget vel være sandt, at ”skønheden skal frelse verden.”

Vi mennesker lever et udsat liv. Vi er udsatte for livets og fællesskabets godhed, men også for meningsløsheden. Hver dag er en ufortjent gave. Men vi er også skrøbelige og sårbare. I virkeligheden kan det alt sammen føres tilbage til det, Grundtvig engang sagde: ”Min modsætning er liv og død.”

Julen er og bliver livets fest, det liv, vi ikke er ene om, men som vi er sammen om. Den levende Gud sendte sin Søn som livsfyrste og livgiver til verden. Han blev forfulgt fra første færd. Han delte vores sårbarhed med os. Men han vandt til sidst over alle onde og ødelæggende magter.

Jeg er utrolig taknemmelig for, at jeg i en del af det år, der er gået, og et stykke ind i den tid, der kommer, har fået lov at forkynde det budskab for jer. Jeg ser frem til gudstjenester og til fællesskab ved oplysende og oplivende møder.

Jeg ønsker jer alle sammen alt muligt godt og glædeligt i juledagene og i det nye år.

Jan Ulrik Dyrkjøb

Hent den her!


Præstesituationen i Frederiksborg Valgmenighed

Kære medlemmer, støttemedlemmer og andre venner af Frederiksborg Valgmenighed

Anne Edmond Pedersen har givet os meget godt i det år hun har været vores præst.

Vi ville gerne have beholdt hende, men da hun ønsker at være præst på fuld tid, må vi ønske hende tillykke med det nye arbejde.
Der var mange ansøgere, men Anne var den heldige.
Hun er nu præst i Trinitatis Kirke i København bl.a. med den opgave at holde natkirke.

Der blev holdt en god indsættelsestale af Erik Høeg-Andersen. Den kan læses på Trinitatis Kirkes hjemmeside.
Hvis der er nogen der vil i kontakt med Anne, kan hun kontaktes på ae@rundetaarn.dk

Hvis man har brug for samtale med en præst, kan man også kontakte Jan Ulrik Dyrkjøb på: jukd44@gmail.com eller 51230014.

Han har tilbudt at være vores præst foreløbigt året ud.
Jeg har kendt Jan Ulrik, siden vi for nogle år siden deltog i et kursus om Grundtvigs salmer på Vartov.
Hele bestyrelsen glæder sig til samarbejdet med Jan Ulrik.

Læs her, hvad Jan Ulrik Dyrkjøb siger om sig selv.

Mange hilsner Ida-Lykke


Årsberetning for Frederiksborg Valgmenighed 2016

Hent beretningen her!


Nyheder

Hvis du ønsker at modtage nyhedsmails fra Frederiksborg Valgmenighed, så send din mailadresse til bangogbang@mail.dk

Hos Ida-Lykke Bang kan du også få alle oplysninger om medlemskab.

Læs folderen om Frederiksborg Valgmenighed her >> eller hent den på biblioteket.


Jens Peter Bang