Arrangementer


Kalender


Holger Begtrup, manden bag Ullerød Kirke

Onsdag den 5. september 2019 kl. 19.30

Foredrag af Ole Vind, dr. phil., lærer på Grundtvigs Højskole Frederiksborg.

Holger Begtrup, født 1859, byggede i 1895 Frederiksborg Højskole. I 1909 overlod han en del af højskolens jord til den nye Ullerød Kirke, som han var initiativtager til.
Foredraget vil belyse Begtrups liv og virke som en af Danmarks kendteste højskolemænd som foredragsholder, forfatter og grundtvigianer.
Han overlod i 1925 højskolen til sin søn, Frederik Begtrup, og mellem højskolen og kirken byggede han villaen Æbelholt, hvor han boede til sin død i 1937.Hent invitationen som pdf-fil til udprintning


William Heinesens forfatterskab

Onsdag den 9. oktober kl. 19.30

Foredrag af lektor Jan Zimmermann, Sønderborg, der i mere end fyrre år har undervist i gymnasiet i dansk og tysk.
Sideløbende har han holdt talrige foredrag om nordisk litteratur i Folkeuniversitetet, Foreningen Norden og andre steder.
Har tidligere gæstet Frederiksborg Valgmenighed med foredrag om Martin A Hansen og hereticadigterne.

William Heinesen (1900-1991) er nok bedst kendt som fabulerende fortæller, der trækker på erindringer, myter og magiske hændelser fra Færøernes historie og folkeliv. Centralt står Thorshavn, hele verdens navle. Men i Heinesens forfatterskab kan vi også følge den litterære udvikling i 1900-tallet. Inspireret af bl.a. Thøger Larsen skriver han kosmiske digte, og inspirationen fra Hans Kirk er tydelig i det socialrealistiske forfatterskab. Hele forfatterskabet får sit særpræg gennem skildringen af det færøske samfund i lyst og nød. Centralt står "De fortabte spillemænd" fra 1950, som Erik Knudsen kaldte "et vulkanudbrud af poesi og humor". I "Moder Syvstjerne" udfolder ateisten Heinesen sin trosbekendelse.Hent invitationen som pdf-fil til udprintning


Skam. Det er skammens skyld

Torsdag den 24. oktober kl. 19.30

Skammen er vendt uventet tilbage.
68'erne kastede den bort og forbød den. Vi er fri af skam, sagde de.
Men i dag rammer skammen ungdommen som en boomerang lige i ansigtet. Vi skammer os, selvom vi ikke må. Vi føler os afslørede og utilstrækkelige. Problemet er ikke, at vi har gjort noget forkert, men at vi er forkerte. Det er diagnosen. Gad vide, hvad der gik så galt, at vi blive syge af skam?
Gad vide, hvad der er medicinen?

Christian Hjortkjær er ph.d. og højskolelærer.
Han har udgivet bogen Selvrealiseret frelse. (2013), ph.d.- afhandlingen Utilstrækkeligt enestående. En kierkegaardsk diagnose af diagnosesamfundet (2016), og er medredaktør på antologien SLØK. Perspektivforskydninger (2016).

Aftenen er arrangeret i samarbejde mellem Ullerød Kirke, Grundtvigs Højskole og Frederiksborg Valgmenighed.Hent invitationen som pdf-fil til udprintning


Håb - Et forsvar for fremtiden

Tirsdag den 12. november kl. 19.30

Dette foredrag af Kristian Leth er et helhjertet forsvar for håbet og en veldokumenteret afvisning af den dommedag, medierne fortæller os er på vej. Baseret på Leths bog af samme navn, er foredraget underbygget igennem masser af data og interviews med internationale videnskabsmænd og someksperter, sagligt argumenterer for, at vi skal mane frygten i jorden.
Kristian Leth forklarer hvorfor vi egentlig burde være mere optimistiske nu, i denne tid, end nogensinde før. Vi mennesker har altid forudsagt verdens nært forestående undergang. I dag fylder klima, terror og pandemier aviser og tv og hjemmesider, og alle har hver deres take på, hvordan verden snart ender eller i det mindste undergår katastrofale forandringer. Det er blevet umoderne at håbe og tro på, at det kan være anderledes. Optimisme er naivt. Det er uncool at være entusiastisk, når det kommer til fremtiden.

Men hvorfor er det sådan? Hvorfor har vi mennesker altid frygtet fremtiden? Og er det egentlig mere velbegrundet i dag end tidligere? Eller mindre? Og hvad gør det ved os som mennesker, at have frygten som grundtone i livet?

Aftenen er arrangeret i samarbejde mellem Ullerød Kirke, Grundtvigs Højskole og Frederiksborg Valgmenighed.
Hent invitationen som pdf-fil til udprintning


Grundtvig-aften med Kim Arne Pedersen

Onsdag 20. november kl. 19.30

Kim Arne Pedersen er nok den i Danmark der ved mest om præsten, salmedigteren og politikeren N. F. S. Grundtvig.
Han har delt ud af sin viden til utallige studerende. Han har skrevet afhandlinger og bøger, forsket og holdt foredrag om "den Gamle". Han har undervist på friskole, efterskole og højskole, været valgmenighedspræst og sognepræst - og sidder nu i sit studererværelse i Hanherred og arbejder med Grundtvigs forhold til jødedommen.

Kom og hør Kim Arne Pedersen i Frederiksborg Valgmenighed i Ullerød Kirke. Her vil han delagtiggøre enhver, der har lyst at møde ham i Grundtvigs teologi og liv.Hent invitationen som pdf-fil til udprintning


Afholdte arrangementer


Befrielsesgudstjeneste

og foredrag lørdag den 4. maj 2019


Siden 1946 har der været afholdt befrielsesgudstjeneste i Ullerød kirke. De første år som en velkomst til højskolens sommerpiger, der kom 3. maj. Gennem de sidste 40 år en gudstjeneste med efterfølgende fortælling af en person, der selv havde deltaget i frihedskampen.
Det har været en velbesøgt aften, som Frederiksborg Valgmenighed har arrangeret i alle årene.

Derfor er det også med et vist vemod, at vi inviterer til denne sidste 4. maj aften.

Men det bliver med en værdig slutning, for vi får besøg af Helge Milo, den sidste overlevende fra Churchill klubben, der senere blev kendt som Danmarks først modstandsgruppe under anden verdenskrig. Nogle vil måske huske skildringen af gruppen fra filmen "Drengene fra Sct. Petri". Men nu har Helge Milo selv skrevet en bog om Churchill Klubben, den hedder "Nogen måtte gøre noget."

Det bedste er, at han nu kan sige: Vi gjorde det rigtige. Kom og hør ham selv fortælle om sine erindringer. Og på den måde sige tak, fordi der var "nogen, der gjorde noget."
Hvad: Befrielsesgudstjeneste, let anretning og foredrag

Hvem: Jan Ulrik Dyrkjøb holder kort befrielsesgudstjeneste. Lars Linderod spiller. Helge Milo fortæller om den første modstandsgruppe, Churchill klubben i Aalborg, som han var med til at starte.

Hvor: I Frederiksborg Valgmenighed, Frederiksværksgade 143 i Hillerød.

Hvornår: Lørdag den 4. maj i Ullerød Kirke kl. 19.30

Deltagere: Alle er velkomne. Alle har gratis adgang.

Ida-Lykke Bang tager imod alle spørgsmål om aftenen, bangogbang@mail.dk eller 30 12 62 60

Hent invitationen her!


Drop-in dåb, pop eller alvor?
Voksendåb i tider, hvor dåbstallet falder.


Torsdag den 4. april 2019 kl. 19.30

Sognepræst Katrine Bjørn Andersen vil fortælle om og lede en samtale mellem deltagerne over emnet: Drop-in dåb, pop eller alvor? Voksendåb i tider, hvor dåbstallet falder.
Katrine Bjørn Andersen har været journalist ved Kristeligt Dagblad og sømandspræst i London. Efter en halv snes år som sognepræst i et landsogn i Jylland kom hun for 6 år siden til Ordrup – et sogn med over 10.000 indbyggere. Med den erfaring vil Katrine Bjørn Andersen gerne lægge op til debat om voksendåb. Katrine er selv døbt i Ullerød Kirke og har gået på Ålholmskolen.

Det foregår i Frederiksborg Valgmenighed, Ullerød Kirke, Frederiksværksgade 143, 3400 Hillerød.

Alle er velkomne. Medlemmer og støttemedlemmer har gratis adgang.
Gæster skal betale 50 kr., medlemmer af Biblioteksklubben kun 45 kr.

Hent invitationen her!


Syng, spis og snak med Peter Navarro-Alonso

Torsdag den 28. marts 2019

Kom og vær med, når Grundtvigs Højskole torsdag den 28. marts åbner dørene for alle, der har lyst til at tage del i fællesskabet omkring god højskolekultur med fællessang, fællesspisning og god samtale.
Aftenens vært er Peter Navarro-Alonso. Peter Navarro-Alonso er saxofonist, organist og komponist. Uddannet fra Real Conservatorio Superior de Musica de Madrid og i solistklassen ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.
Navarro-Alonso er fire gange blevet nomineret til en Danish Music Award for sine indspilninger og har endvidere været nomineret til Nordisk Råds Musikpris sammen med sin trio, ALPHA.
Peter Navarro-Alonso står desuden bag melodien til én af de mest bemærkelsesværdige sange i Højskolesangbogen - "I'm a Photographer". En sang, der har opnået kultstatus i mange sangkredse.

Aftenens program:
Kl. 18.00: Velkommen
Kl. 18.10: Højskolens køkken serverer lækker mad til alle
Kl. 18.45: Fællessang fra Højskolesangbogen ved Peter Navarro-Alonso
Kl. 20.15: Kaffe, kage
Kl. 21.00: Tak for i aften

Prisen for hele arrangementet er 50 kroner, og det er nødvendigt at købe billet på forhånd her: grundtvigs.dk/begivenhed/syng-spis-og-snak.

Sted: Grundtvigs Højskole, Gymnastikssalen

Tid: Torsdag den 28. marts kl. 18.00

Aftenen er arrangeret i samarbejde med Ullerød Kirke og Frederiksborg Valgmenighed.
Alle er varmt velkomne!

Hent invitationen her!


Højskoleeftermiddag I Frederiksborg Valgmenighed

Søndag den 3. februar

"Gammeltestamentlige tekstrækker hører ikke hjemme i en kristen gudstjeneste."

Er det en provokation, eller mener foredragsholderen det?

I januar 2016 holdt Mogens Müller et foredrag i Præstevangskirken i Hillerød. Det var et klart og engageret foredrag om opstandelsestroen. Mogens Müller har skrevet kronikker i Kristelig Dagblad - sidst den 1. oktober 2018. Den kronik har samme overskrift som foredragets titel.

Hvad skete der i 1992, som fik læsning af Det gamle Testamente indført?
Hvad sker der i dag i Det liturgiske udvalg?
Hvordan vil vi have det, hvis vi kunne bestemme?
Har vi indflydelse?
Om foredragsholderen:
Mogens Müller (født 1946) blev cand.theol. fra Københavns Universitet i 1972, var 1974-1982 residerende kapellan i Lumsås (Højby Sogn) og fra 1982-2017 professor i Ny Testamente på Det Teologiske Fakultet i København. Har skrevet bøger om betydningen af udtrykket "menneskesønnen" i evangelierne, kommentarer til Matthæusevangeliet, og sammen med Lisbet Kjær Müller udgivet En bog om Bibelen (2010) og Bibelleksikon (2014). Har også beskæftiget sig med spørgsmålet om Det Gamle Testamentes betydning i en kristen Bibel, f.eks. i bogen Kirkens første Bibel (1996) og har i de seneste år især skrevet om en ny måde at forstå evangeliernes tilblivelse på, f.eks. i Evangeliet og evangelierne. Evangelierne som bibelske genskrivninger (2015).
Hvad: Foredrag og samtale med kaffe og gudstjeneste
Hvem: Professor dr. theol Mogens Müller holder foredrag og lægger op til samtale.
Hvor: I Frederiksborg Valgmenighed, Frederiksværksgade 143 i Hillerød.
Hvornår: Søndag den 3. februar kl. 14 i mødelokalet i Ullerød Kirke. Gudstjeneste ved Jan Ulrik Dyrkjøb kl. 16
Deltagere: Alle er velkomne. Meget gerne gæster, som kan deltage for 50 kr.
Medlemmer af biblioteksklubben dog kun 45 kr.
Medlemmer og støttemedlemmer har gratis adgang.
Tilmelding: Ida-Lykke Bang tager imod alle spørgsmål om aftenen, og besvarer alle spørgsmål om, hvordan man bliver medlem på bangogbang@mail.dk eller 30 12 62 60

Hent invitationen her!


Fortælling i nutiden
- Vi prøver at tage tråden op efter Kold og Grundtvig.


Onsdag den 23. januar kl. 19.30

Paw Møller Pedersen er til daglig underviser på Frederiksberg Friskole. Kom og hør et par fortællinger, lidt om det at fortælle og deltag i samtalen om, hvad fortællinger kan berige det moderne menneske med.

Alle fortæller historier. Alle kan det allerede, alle gør det allerede, og alle har gjort det, siden de kunne tale.

Ens egne livshistorier er fortællinger om, hvordan vi oplever verden, om menneskene omkring os og om de værdier og den betydning, vi tillægger det, vi ser, oplever og hører.

Fortællingen går som en tråd gennem alle tider. Vi bliver ved med at fortælle, for ved at fortælle skaber vi også os selv, hinanden og giver tilværelsen retning.

Fortælling anvender et poetisk sprog, der henvender sig til menneskers følelser og fantasi. Den afdækker områder af virkeligheden, som kan berøre det uudsigelige.

Hvad: Foredrag og samtale.
Hvem: Paw Møller Pedersen tager tråden op efter Kold og Grundtvig.
Hvor: I Frederiksborg Valgmenighed, Frederiksværksgade 143 i Hillerød.
Hvornår: Onsdag den 23. januar kl. 19.30 i mødelokalet i Ullerød Kirke
Deltagere: Alle er velkomne. Meget gerne gæster, som kan deltage for 50 kr.
Medlemmer af biblioteksklubben dog kun 45 kr.
Medlemmer og støttemedlemmer har gratis adgang.
Tilmelding: Ida-Lykke Bang tager imod alle spørgsmål om aftenen, og besvarer alle spørgsmål om, hvordan man bliver medlem på bangogbang@mail.dk eller 30 12 62 60

Hent invitationen her!


Uortodoks kristendom
- Hvad skal der til, for at man kan kalde sig kristen?


Onsdag den 16. januar kl. 19.30

Forhenværende embedslæge og ph.d. Jens Steensberg spørger: "Kan man kalde sig kristen uden bogstaveligt at kunne tilslutte sig de etableredes kirkers sakramenter og trosbekendelser? "

Det spørgsmål stiller mange i dag.
Er jeg kristen?
Skal jeg lade mig døbe?
Kan man døbe mennesker i Danmark uden at døbe dem til Folkekirken?
Alle de spørgsmål vil vi tage op i vinter, og vi begynder med en aften med Jens Steensberg.
Han har et stort kendskab til kvækerne, og har foruden mange kronikker skrevet bogen: Uortodoks kristendom.

Hvad: Foredrag, kaffe og samtale.
Hvem: Jens Stensberg holder foredrag og lægger op til samtale.
Hvor: I Frederiksborg Valgmenighed, Frederiksværksgade 143 i Hillerød.
Hvornår: Onsdag den 16. januar kl. 19.30 i mødelokalet i Ullerød Kirke
Deltagere: Alle er velkomne. Meget gerne gæster, som kan deltage for 50 kr.
Medlemmer af biblioteksklubben dog kun 45 kr.
Medlemmer og støttemedlemmer har gratis adgang.
Tilmelding: Ida-Lykke Bang tager imod alle spørgsmål om aftenen, og besvarer alle spørgsmål om, hvordan man bliver medlem på bangogbang@mail.dk eller 30 12 62 60

Hent invitationen her!


Adventsgudstjeneste og Dagens tilbud

Søndag den 2. december 2018

Frederiksborg Valgmenigheds traditionelle adventsmøde indledes kl. 14.00 med gudstjeneste ved Jan Ulrik Dyrkjøb i Ullerød Kirke med efterfølgende kaffebord med æbleskiver og adventssang ved højskoleforstander Jakob Mejlhede på Grundtvigs Højskole.

Kl. 16.00 Foredrag af Jakob og Kamma Kronborg Heick.
De lægger ud med Dagens tilbud: Drop-In dåb og spaghettiguds-tjeneste. Rabat til de mest troende.

Hvordan og hvorfor laver man reklame for kirken? Hvad skal og kan kirken på sociale medier og tv? Hvilke muligheder og udfordringer er der i den sammenhæng?

Det er de overordnede spørgsmål, Jakob og Kamma Kronborg Heick sætter fokus på i oplægget til adventsarrangementet.
De er begge journalister med flere års tv- og radioproduktioner i DR bag sig og dri-ver i dag sammen Kronborg Kommunikation, der blandt andet løbende hjælper fol-kekirkerne på Frederiksberg med kommunikation og ja - reklame for alt fra voksendåb til Lutherløb. De har også lavet en serie tv-programmer til TV2 Lorry, som med udgangspunkt i folkekirkens liv og udfordringer i dag stillede det overordnede spørgsmål - Hva ka' kirken?
Foredraget bliver en kombination af ord og klip fra kampagnefilm og tv-produktionen - Hva ka' kirken?
Jakob og Kamma er i henhold til profession selv glade for at stille spørgsmål til dette og hint, så I skal ikke holde jer tilbage for at stille spørgsmål om emnet til oplægs-holderne. :-)

Hvor: Frederiksborg Valgmenighed i Ullerød Kirke, Frederiksværksgade 143, 3400 Hillerød og Grundtvigs Højskole, Frederiksværksgade 147, 3400 Hillerød.
Hvornår: Søndag den 2. december kl. 14.00
Hvad:
Kl. 14.00 Adventsgudstjeneste ved Jan Ulrik Dyrkjøb
Kl. 15.00 Kaffebord med æbleskiver og adventssang ved højskolefor-stander Jakob Mejlhede
Kl. 16.00 Foredrag af Jakob og Kamma Kronborg Heick
Deltagelse: Alle er velkomne. Medlemmer og støttemedlemmer har gratis adgang. Gæster betaler 50 kr. for servering og foredrag. Biblioteksmedlemmer 45 kr. Alle spørgsmål om aftenen og om medlemskab kan stilles til Ida-Lykke Bang på bangogbang@mail.dk og på mobil: 30 12 62 60.

Hent invitationen her!


"Hvordan man bliver, hvad man er"

Lørdag d. 24. november 2018 kl. 13.00

Spørgsmålet om den menneskelige eksistens, dens vild- og afveje og rette udfoldelse er centralt for teologen Søren Aaby Kierkegaard og filosoffen Friedrich Nietzsche. I Kierkegaards og Nietzsches svar på spørgsmålet indgår en kritik af den etablerede kristenhed. Denne vinter skal vi se lidt nærmere på og diskutere såvel Nietzsches som Kierkegaards svar på spørgsmålet: "Hvordan man bliver, hvad man er" og deres forskellige og kritiske stillingtagen til kristenhed skal ligeledes berøres.
Den 24. november præsenterer Peter K. Westergaard Nietzsches tænkning.
Af praktiske grunde er tilmelding påkrævet - senest en uge før til Lene Riis- Westergaard. Tlf. 50 74 20 72. E-mail: LRW@km.dk.
Foredraget er arrangeret i samarbejde med Ullerød Kirke og Frederiksborg Valgmenighed.
Medvirkende: Lene og Peter Riis-Westergaard
Hvor: Mødelokalet i Ullerød Kirke, Frederiksværksgade 143, 3400 Hillerød
Hvornår: Lørdag d. 24. november 2018 kl. 13.00
Deltagelse: Alle er velkomne. Frokost 30 kr.

Hent invitationen her!Hvad kan Otto Møller sige nutidens mennesker?
- Foredrag af Jan Ulrik Dyrkjøb


Onsdag d. 28. november 2018 kl. 19.30

SOGNEPRÆSTEN, DER VILLE TILBAGE TIL DET OPRINDELIGE OG FORTÆLLE OS OM DET DYBESTE OG DET HØJESTE, DET FØRSTE OG DET SIDSTE.

Otto Møller (1831-1915) var sognepræst i Gylling ved Horsens Fjord. Han var kirkeligt set efterkommer efter Grundtvig, men arbejdede helt selvstændigt. Han er også anderledes end Grundtvig, fordi han levede i en lidt senere tid og nåede at opleve begyndelsen på den moderne tid i Danmark. Nogle vil sige, at han er vores største teologiske tænker i tiden efter Grundtvig og Kierkegaard.

Jan Ulrik Dyrkjøb siger selv:
”I foredraget vil jeg fortælle lidt om Otto Møllers liv og personlighed og noget mere om hans syn på kristendommen. Jeg vil samle mig om hans opfattelse af Guds Ord som en bevægende kraft i vores liv, om hans tale om frelsen fra det onde og døden og om hans syn på det evige liv. Jeg vil prøve at sige noget om kristendommen som fortælling og vision.”

Medvirkende: Jan Ulrik Dyrkjøb
Hvor: Mødelokalet i Ullerød Kirke, Frederiksværksgade 143, 3400 Hillerød
Hvornår: Onsdag d. 28. november 2018 kl. 19.30
Deltagelse: Alle er velkomne.

Hent invitationen her!


Fotos fra bogen af Erik Nørr: Mellem Otto og Jakob

Om Nietzsche - Foredrag af Peter K. Westergaard

Torsdag den 15. november kl. 19.30

Vi er alle klar over, at det var Nietzsche, "der afskaffede Gud". Men er det nu rigtigt? Vi vil gerne høre hele historien om Nietzsche, og det får vi lejlighed til i Ullerød Kirke. Peter K. Westergaard, der er en særdeles god formidler, har netop udgiv Den tyske filosof Friedrich Nietzsches tænkning er omgærdet af mange myter, misforståelse og fejltolkninger.

I dette foredrag skal Nietzsches sene tænkning og dramatiske levnedsforløb introduceres og skildres, her især med henblik på en præsentation af Nietzsche sammensatte syn på såvel "det at blive og være, hvad man er" som på religion.

Peter K. Westergaard er lektor ved Københavns Universitet. Han har senest udgivet bogen Nietzsche - "Hvis man altid går til grunden" En afslutning. Bogen er udgivet på Aalborg Universitetsforlag i foråret 2018.

Foredraget er arrangeret i samarbejde med Ullerød Kirke og Frederiksborg Valgmenighed.

Hvad: Foredrag om Nietzsche ved Peter K. Westergaard.
Sted: Mødelokalet i Ullerød Kirke, Frederiksværksgade 143, 3400 Hillerød
Tid: Torsdag den 15. november kl. 19.30
Deltagelse: Alle er velkomne. Foredraget er gratis, men der skal betales 30 kr. for kaffen

Hent invitationen her!


Samtalecafé - Døden i litteraturen

Torsdag den 1. november kl. 19.30

Tidligere var mange mennesker meget bange for at dø, fordi kirken truede med helvede og alverdens pinsler efter døden, hvis man ikke levede uden synd.

I dag er mange også bange for at dø, men efter min mening er mennesker i dag ikke bange for livet efter døden, men bange for den tid, inden de skal dø.

Nu er det Allehelgen og tid for den slags tanker, så vi håber mange vil komme og deltage i samtalen om emnet. Både Jette Villumsen og jeg mener, at det er dejligt at snakke om bøger, vi har læst. Vi vil derfor meget gerne være sammen med andre, der kan lide at tale om bøger. Man kan måske få inspiration til vinterens læsning.

Jette Willumsen vil komme med et oplæg om litteratur der kan have lindrende effekt på ens livskvalitet. Litteratur kan hjælpe os til at forstå andre mennesker og os selv. Vi kan spejle os i litteraturen og få større indsigt og forståelse for ens eget liv, også når det gælder døden. Det er der sikkert mange af jer, der har erfaring med, så kom og fortæl eller lyt.

Sted: I Frederiksborg Valgmenighed i mødelokalet i Ullerød Kirke, Frederiksværksgade 143 i Hillerød.
Tid: Torsdag den 1. november kl. 19.30
Deltagere: Alle er velkomne. Gæstepris 50 kr. Medlemmer af biblioteksklubben dog kun 45 kr. Medlemmer og støttemedlemmer har gratis adgang.
Tilmelding: Ingen samtalecafé uden kaffe og the. Skriv derfor gerne til Ida-lykke Bang, som tager imod tilmeldinger og besvarer alle spørgsmål om aftenen og om, hvordan man bliver medlem. bangogbang@mail.dk eller 30 12 62 60

Hent invitationen her!


Vi kan ikke undvære litteraturen - Foredrag af Litterær direktør for Gyldendal Johannes Riis

Onsdag den 24. oktober kl. 19.30

Litteraturen er truet fra mange sider, fra internettet, Netflix og Facebook og alle de andre tilbud, der kan lægge beslag på mere af vores tid, end vi bryder os om at tænke på.

I en tid, hvor der er mindre og mindre tid til ro og fordybelse, kan vi efter Johannes Riis' opfattelse ikke undvære litteraturen:

Den kan ikke tilegnes i fuld fart, den kræver netop tid og fordybelse, og hvis man er indstillet på at ofre det på den, er den så til gengæld uhyre generøs og giver hellere end gerne mangefold tilbage.

Med baggrund i både personlige og professionelle erfaringer fra et langt liv i litteraturens og bogens tjeneste vil Johannes Riis fortælle om, hvad han mener, vi skal med litteraturen.

Foredraget er arrangeret i samarbejde med Ullerød Kirke og Frederiksborg Valgmenighed.

Hvad: Foredrag om Johannes Riis.
Sted: Mødelokalet i Ullerød Kirke, Frederiksværksgade 143, 3400 Hillerød
Tid: Onsdag den 24. oktober kl. 19.30
Deltagelse: Alle er velkomne. Foredraget er gratis, men man må gerne lægge 30 kr. for kaffen.

Hent invitationen her!


Foredrag med Sara Omar

Tirsdag den 23. oktober kl. 19.30

Sara Omar er en dansk-kurdisk romanforfatter. Sara Omar stammer fra Kurdistan, men familien flygtede fra krig og elendighed i slutningen af 1990’erne. Hun har boet i Danmark siden 2001 og har studeret statskundskab siden 2013. Hun er bestyrelsesmedlem i flere danske og udenlandske kvindeorganisationer.

Hendes debutroman Dødevaskeren udkom den 30. november 2017. Den handler om kvindeundertrykkelse i Allahs navn og udråbes som årets vigtigste bog. Romanen solgte helt ekstraordinært 50.000 eksemplarer på en måned og har ligget på samtlige bestsellerlister hos danske boghandlere. Den har også været genstand for stor debat grundet forfatterens mod, bogens kontroversielle indhold og kritikken af kvindesynet og de patriarkalske og paternalistiske holdninger i et mandsdomineret samfund, hvor mænd misbruger religionen til at undertrykke kvinder.

Sara Omar har bl.a. modtaget ’Årets Victor’ 2018, Ekstra Bladets hæderspris, som er uddelt siden 1980 til en journalist, forfatter, fotograf eller tegner, hvis virke i særlig grad lever op til kritisk journalistik.

Foredraget er arrangeret i samarbejde med Ullerød Kirke og Frederiksborg Valgmenighed.

Sted: Grundtvigs Højskole, Foredragssalen
Tid: Tirsdag den 23. oktober kl. 19.30
Entré inkl. kaffe og kage: 80 kroner
Gratis entré for unge under 30 år

Alle er velkomne!

Hent invitationen her!


Sjællandske Valgmenigheders efterårsmøde i Hillerød

Søndag den 7. oktober kl. 10.00

Hent invitationen her!


I anledning af præsteindsættelsen 2. september 2018 har Jan Ulrik Dyrkjøb ladet sig interviewe af formanden Ida-Lykke Bang

Du har jo haft et meget spændende og indholdsrigt liv. Hvorfor ønsker du at fortsætte med at være præst?
Jeg har været så heldig, at jeg har kunnet skifte spor midt i livet. I 70’erne og 80’erne underviste jeg i litteratur på Københavns Universitet. Man kan godt sige, at jeg lærte poesiens og fortællingernes mangfoldighed at kende. Undervejs gennemførte jeg et teologisk selvstudium med tilhørende prøver og fik adgang til at søge præstestilling i folkekirken. Jeg har været sognepræst i tre år i Birkerød og treogtyve år i Værløse-Hareskov og gik på pension i 2014. I år har jeg så været heldig igen. Her i foråret har Frederiksborg Valgmenighed valgt mig til deres præst.
Jeg er meget glad for at kunne fortsætte som præst en tid endnu. Jeg har, så længe jeg kan huske, tænkt over alt det med Gud. Også før jeg blev præst, har jeg arbejdet med teologi og kirke, og jeg er slet ikke færdig med det. Det er dejligt at skulle prædike og tale om kristendommen. Det er ligesom at færdes i et uendeligt rum. Det er fantastisk givende at tale med mennesker om tro og liv – både i glædelige og sørgelige situationer. Foruden gudstjeneste en gang om måneden har vi i valgmenigheden foredragsaftener med et bredere kulturelt indhold, og vi har ind imellem samtaleaftener om de store spørgsmål i livet. Det er med til at give yderligere perspektiv til det fællesskab, vi har som menighed.

Hvor henter du inspiration? Er der personer eller bøger der har særlig betydning for dig?
Jeg har læst frygtelig mange bøger gennem tiden, og jeg har mødt mange kloge mennesker i den akademiske verden og i den kirkelige verden. Det har naturligvis alt sammen givet mig ideer og tanker. Men jeg kan lige så godt sige det, som det er. Den, der har givet mig mest – både til liv og tro – er min kone, Jette Flindt Pedersen. Hun har blandt andet arbejdet med kommunikation og med den såkaldte dialogfilosofi, der har Jeg-Du-forholdet i centrum, og hun har skrevet bøger om disse ting. Det har givet mig noget, der er meget vigtigt.
I de senere år har jeg arbejdet en del med præsten og teologen Otto Møllers skrifter. Han levede i anden halvdel af 1800-tallet og er ikke særlig kendt. Men han er nok den største teolog i Danmark i netop den periode. Man kan godt kalde ham en efterkommer efter Grundtvig, men han er alligevel meget selvstændig. Han forsøger at udfolde kristendommen i en meget oprindelig form og i hele dens spændvidde. Det har vi mere end nogensinde brug for.

Hvad er dit håb for Frederiksborg Valgmenighed?
Frederiksborg Valgmenighed blev stiftet i 1909 og har altså en ganske lang historie. Jeg håber ikke den historie er slut, og jeg vil gerne gøre mit til, at menigheden fortsat kan leve. Vi er ikke så mange medlemmer mere, og der må naturligvis gerne komme lidt flere til. Men vi skal hele tiden huske, hvad en valgmenighed i grunden er. Grundtvig havde en stor tanke. Han mente, at vi nok kan læse i Bibelen om Gud og Jesus og om alt det, der skete engang for længe siden. Men det vigtige er, at Jesus er opstanden og lever og også i dag er til stede i den menighed, der samles om dåben i hans navn og om det nadvermåltid, hvor han giver sig selv til os. Sådan kan man sige det lidt højtideligt. En valgmenighed er nok en slags forening, men den er altså først og fremmest en kristen menighed. Vi samles altså ikke om os selv og det, vi kan finde på. Vi samles om ham, som Gud har sendt til os. Vi samles for at få del i det, han har at give os. Det håber jeg, at jeg kan være med til at fastholde og værne om.

Hvordan kan vi give kristendommen videre til de kommende generationer?
Det kan vi kun ved at tænke og tale om troen og leve troen i dens hele og fulde skikkelse. En amputeret kristendom kan vi ikke bruge til noget, og den vil visne og dø af sig selv. Grundtvig gik tilbage til den første kristne menighed. Han lærte af de store teologer fra den ældste tid. Han gendigtede nogle af de første salmer, vi kender til. Han søgte det oprindelige, og i det stykke fulgte Otto Møller efter Grundtvig.
De havde kristendommen med sig i hele dens omfang og forsøgte at give det, de havde set, videre til os. De så hele det vældige syn. De så, at Gud er altings begyndelse. De så, at Gud har sendt et menneske med liv til verden. De så, at Gud gennem ham vil genoprette alt, og til sidst skal der ikke mere være ondskab og sorg og død. De gamle fortalte, og vi skal fortælle på vores måde og i vores tid.
Til syvende og sidst handler det jo alt sammen om Gud. Paulus siger et sted nogle storslåede ord om Gud: ”Fra ham og ved ham og til ham er alle ting. Ham være ære til evig tid!” Men hvordan er det så med Gud? Vi får et godt svar af englen, der besøger Maria i Nazaret. Han siger: ”Intet er umuligt for Gud!” Det sprænger alle vores fantasier om livet og verden. Men det paradoksale er, at det også giver næring til vores fantasier og forestillinger. Det gør os helt små, men det giver os også en storhed og et håb. Sådan skal vi tænke og tale - og blive ved med det. Så vil budskabet leve.

Hent interviewet her


Befrielsesgudstjeneste

Fredag den 4. maj kl. 19.30

Jan Ulrik Dyrkjøb leder gudstjenesten.

Derefter en let servering.

Oplæsning og nogle frie ord ved Hans Ole Hansen over emnet: Martin A. Hansen og besættelsestiden, Erindring om en natlig cykeltur under krigen.

Hent invitationen her!


Foredrag og samtale med Dan C. Christensen

Onsdag den 11. april kl. 19.30

Kom og hør, hvad Dan C. Christensen siger om H.C. Ørsted - Naturens tankelæser. Det tager lang tid at læse den store biografi, men denne aften har man chancen for at få det væsentlige at høre, og tilmed er der mulighed for at stille spørgsmål.


Hvad fik jeg med i rygsækken?

Onsdag den 21. marts kl. 19.30

Vi bliver alle præget af vores opvækst.
Måske oplever alle ikke lige så meget, som Else Kragholm. Men vi kan alle have godt af, at tænke over, hvad det egentlig var, der prægede én i barndommen. Denne aften kan måske give lyst til selv at reflektere. Else Kragholm har været vidt omkring, og hun siger selv:

Min mor og far - Jacob og Bente Nielsen i Kæderup, Helsinge var medlemmer af Fre-deriksborg Valgmenighed og Jacob var også i en årrække i bestyrelsen for Grundtvigs Højskole.
Rigtig mange mennesker omkring valgmenigheden og højskolen kom til at betyde meget for vores lille familie. Mine to brødre og jeg kom med til alt i kirken og på høj-skolen i 50'erne, indtil vi flyttede hjemmefra. Vi blev ved med at følge Bente, når hun gerne ville i kirke indtil hendes død i 2000. Jeg har altid vidst, at alt det, jeg fik med i rygsækken fra disse år, var meget værdifuldt og har præget mange af mine beslutninger i livet.
Nu har Ida-Lykke og Lars Thorkild så bedt mig fortælle om nogle af mine mange oplevelser, siden jeg startede voksenlivet i 1965. Så I får lidt at høre om, hvorfor jeg blev fritidspædagog, hvorfor jeg tog på den Rejsende Højskole, hvorfor jeg blev i Tvind i 26 år, og hvad mit arbejde siden 2000 har sat af spor i Afrika. Jeg ved, at der altid er et ønske om at spørge og debattere, så jeg glæder mig til at møde jer og debattere ved dette arrangement i Valgmenigheden.


Hent invitationen her!

Else Kragholm


Da bomberne faldt - en digterfar og hans dreng

Torsdag den 15. marts kl. 19.30

Martin A. Hansens søn, Hans-Ole Hansen, oplæser barndomsfortællinger og erindrer sig modstandshjemmet i Brønshøj.

Bopælen i Brønshøj tæt på Utterslev Mose og overgangen med den foreløbig ikke færdige Farum-motorvej var i 1943 og ikke mindst i 1944-45 et utrygt sted med mange drab og skudvekslinger. Og et af udflyvningsområderne for de engelske jagerbombere, da de på drengens fødselsdag 21. marts 1945 bombede Shellhuset og ulykkeligvis også ved en fejl, Den franske Skole. Fortællingen læses og efterfølgende læses en fortælling om en begivenhed med faren straks efter befrielsen om det amerikanske Dakota-fly som lettede fra Hareskovvejen.

I august udkommer en bog på Gyldendal: Martin A. Hansen og besættelsen. Vi starter med at gøre opmærksom på bogen allerede nu. Vi har inviteret Hans Ole Hansen til at komme og fortælle om sin far, og vi er så heldige, at han har sagt ja.

I mange år var han lidt træt af, altid at blive kaldt Martin A. Hansens søn, men efter at have skabt en bunke selv, er det sikkert blevet lettere.

Foruden de store projekter, som Hans Ole har udrettet i sit liv, har han også været aktiv i dannelsen af Landsforeningen Martin A. Hansen, som i dag sætter meget i gang over hele landet. Bl.a. takket være Ole Juul, som nu er formand for foreningen.

Hent invitationen her!

Martin A. Hansen


Mit arbejde med emnet: Kristne og jøder i Danmark

Tirsdag den 20. februar 2018 kl. 19.30

Kirkehistoriker Martin Schwartz Lausten

Den kristne kirke har altid haft et anstrengt forhold til jødedom og jøder. Det har ofte haft ulykkelig følger. Særligt omstridt er Luthers syn på "de fremmede".

Men hvad har man sagt i den danske kirke?

Det har Martin Schwarz Lausten beskrevet nærmere i sit 7-bindsværk om emnet, hvor han er vandret op gennem historien fra middelalderen til nutiden.
I foredraget fortæller Martin Schwarz Lausten om baggrunden, om hovedpunkterne og spørger: "Hvad kan vi så bruge det til? "

Martin Schwartz Lausten har været professor i kirkehistorie på Københavns Universitet. Uden for universitetet har han været præst og en meget flittig foredragsholder. Både i folkeuniversitetet og i kirker over hele landet. Han er født i Løgumkloster. Han har oplevet, hvordan tidligere fjender lærte at leve sammen.

Hent invitationen her!


Forældet frisind

Søndag den 4. februar

Valgmenigheden afholder

Højskoleeftermiddag
Foredrag af Ingrid Ank kl. 14.00
Samtale og kaffe kl. 15.00
Gudstjeneste kl. 16.00 ved Jan Ulrik Dyrkjøb

Hent invitationen her!


DEN GODE SAMTALE
- som åbner for den ægte og levende dialog


Foredrag onsdag den 24. januar 2018 kl. 19.30

Konsulent og forfatter Jette Flindt Pedersen vil præsentere en tankegang, der sætter relationen mellem mennesker i centrum og etikken i forgrunden. Hun har udgivet en række bøger om aftenens emne, bl.a. Etik Ja tak, Den ægte dialog i vejledning og rådgivning, Børn og selvværd og Det Blå Kontor: Folkeskolereformen i praksis.

Samtalen er livets nerve, for det er gennem samtalen med andre vi få svar på spørgsmål som: Hvem er jeg? Hvad kan jeg? Hvordan indgår jeg i verden? Ved at være gode samtalepartnere kan vi gøre en forskel.

Hent invitationen her!


Kalevalalandet Finland - Finlands 100-års jubilæum

Onsdag 6. december kl. 19.30.

Frederiksborg Valgmenighed har valgt at fejre jubilæet på selve 100-årsdagen i Ullerød Kirke. Med republikken Finlands 100-års jubilæum markeres et lands historie fra krig og kaos til et moderne nordisk velfærdsstat, med EU-medlemskab. Republikken blev født i en frygtelig borgerkrig og oplevede siden vinterkrigen, fortsættelseskrigen og Laplandskrigen. Men Finland er også sisu, sauna og Sibelius, Nokia, Nurmi og nordlys, Marimekko, Mannerheim og Mumitrolde.

Tidligere højskolelærer Lars Thorkild Bjørn har siden Olympiaden i 1952 fulgt udviklingen i Finland og vil berette om, hvordan han selv var med, da Sovjet forlod Porkala i 1956.
Siden blev han rejseleder for Tjæreborg i Finland og gæstelærer på finske og finlandssvenske højskoler. Med den baggrund vil han fortælle om landets kultur og livet som nabo til Sovjetunionen.

Hent invitationen her!

- på Senatstorvet i Helsingfors


Adventsgudstjeneste og Grundtvig på Mallorca

Søndag den 3. december

Frederiksborg Valgmenigheds traditionelle adventsmøde indledes kl. 14.00 med gudstjeneste ved Jan Ulrik Dyrkjøb i Ullerød Kirke med efterfølgende kaffebord med æbleskiver og adventssang ved højskoleforstander
på Grundtvigs Højskole.

Kl. 16.00 holder journalist og højskoleforstander Anna Katrin Nørgaard foredrag. Anna Katrin Nørgaard er tredje generation højskoleforstander, men i modsætning til sin far og bedstefar har hun rykket højskolen ud af landet og til sydens varme - nemlig Mallorca.

Hent invitationen her!


Herfra min verden går

En 100-årig sang- og salmetradition med nordsjællandske rødder
- en aften i Frederiksborg Valgmenighed.

Torsdag den 23. november 2017 kl. 19.30

Professor ved RUC Lisbet Christoffersen fortæller med udgangspunkt i salmer og sange om sine nordsjællandske rødder. Dels i et grundtvigsk gårdmandsmiljø i Ramløse. Og dels i et missionsk miljø i Helsingør. Herfra videre i et blandet politisk, folkeligt og kirkeligt aktivt hjem i Helsinge og Græsted.

Hvilke sange og salmer tog hun med?
Hvilke gav hun selv videre til sine børn?
Og her tager Mikkel Christoffersen, Lisbets søn over:
Hvordan videreføres en sang- og salmetradition i vores tid?

Hent invitationen her!


Præsteskikkelser i litteraturen

Samtalecafé

Torsdag den 26. oktober 2017 kl. 19.30


I bogen: Præstegården i Danmark, der udkom i sommer, er der en artikel af Anders Thyrring Andersen med gennemgang af nogle præster i litteraturen.

Måske er der nogen, der har læst nogle af de nævnte bøger.
Måske er der nogen, der vil sige lidt om præsterne i en af de nævnte bøger
Måske er der nogen, der blot vil lytte for at få gode ideer til vinterens læsning.

Anne Catrine Riebinitsky: Orkansæson og stilheden
Hans Scherfig: Det forsømte forår
Martin A. Hansen: Høstgildet
Martin A. Hansen: Fuglene
Tage Skov Hansen: Den hårde frugt
Ida Jessen: Det første jeg tænker
Jens Smærum Sørensen: Feriebørn

Opfordring:
I kender sikkert flere bøger, som kke er kommet med. Skriv eller ring, hvis der er en bog, du vil sige lidt om. Vil du bage en kage eller på anden måde bidrage til samtaleaftenen, så meld dig. Nogen kan måske heller ikke lade være med at komme med bemærkninger om præsteskikkelserne i TV-serien: Herrens veje.

Det kan blive en rigtig efterårsaften med gode samtaler. De tilmeldte vil få udleveret en idéliste til videre læsning. Vores nye præst Jan Ulrich Dyrkjøb vil også deltage.
Hent invitationen her!


Natur og menneske i maleriet

Foredrag af Kræsten Byskov

Torsdag den 12. oktober 2017 kl. 19.30


Bliver iagttageren mere interesseret i naturen, når han betragter et smukt naturmaleri?
Påvirkes iagttageren?
Bliver iagttageren mere interesseret i kristendom, hvis han betragter et religiøst maleri?
Vil maleren noget med sit maleri, eller maler han blot, fordi han ikke kan lade være?
Alt dette kan vi tænke over og tale sammen om, når vi samles om maler og højskolelærer Kræsten Byskov.

Kræsten Byskov vil fortælle om menneskemaleri og naturmaleri, og om hvordan han kan bruge det i mere fortællende og religiøse temaer.
Han vil også fortælle om sine inspirationskilder hos andre kunstnere.

Kræsten Byskov er lærer på Grundtvigs Højskole i Hillerød. Han har sit eget atelier og egen hjemmeside: www.byskovgallery.dk

Hent invitationen her!


De Sjællandske Valgmenigheders Efterårsmøde
søndag d. 8. oktober 2017


Hent invitationen her!

Ubberup Valgmenighedskirke

Sådan nogle som os

Samtaleaften med Amrit Maria Pal

Onsdag den 27. september kl. 19.30


Frederiksborg Valgmenighed byder på en litterær samtaleaften med litterat og forfatter Amrit Maria Pal. I 2015 udkom hendes debutbog Sådan nogle som os, som er en fåmælt og underspillet roman om anonyme eksistenser i en trist sønderjysk hverdag, hvor rigeligt med kaffe og kage holder den kørerende.

Bogen kredser bl.a. om det udkantsdanmark, som i øjeblikket har den politiske bevågenhed, og i høj grad også om det moderne urbaniserede menneskes behov for anerkendelse og accept af den provinsielle hjemstavns positive egenskaber.
Læseren bliver ikke mødt med fortrolighed, men må på baggrund af en minimalistisk skrivestil se og lytte til personernes hverdagsagtige replikker, og selv gætte sig til, hvordan de virkelig tænker og føler under facaden.

Hent invitationen her!


De islandske håndskrifter

Foredrag af Elin Lindhardt Pedersen

Onsdag den 20. september kl. 19.30


Hvad er de islandske håndskrifter?
Hvordan kom de til Danmark?
Hvor befandt håndskrifterne sig?
Hvorfor var vi i strid med Island.
Hvordan blev problemet løst?


Det vil Elin Lindhardt Pedersen fortælle om. Hun var med til at fotografere håndskrifterne inden udleveringen kunne begynde.
Elin var fotograf på Den Arnamagnæiske Samling på Københavns Universitet på Amager. Elin Lindhardt Pedersen er nu pensioneret og har fundet tid til at samle sin viden om emnet og vil gerne dele sin viden med os.

Hent invitationen her!


Foredrag af forfatter Naja Marie Aidt

Torsdag den 7. september kl. 19.30

For to år siden døde Naja Marie Aidts søn Carl i en ulykke, 25 år gammel. "Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage" udkom i marts 2017 og er en ærlig bog om, hvordan sorg er, hvordan den forandrer ens forhold til virkeligheden - til ens nærmeste - til tiden.

Naja Marie Aidt vil denne aften for at fortælle om bogen og sit øvrige forfatterskab og om at finde inspiration til at skrive.

Naja Marie Aidt har modtaget flere priser bl.a. Kritikerprisen og Nordisk Råds Litteraturpris samt den livslange ydelse fra Statens Kunstfond.

Foredraget afholdes i et samarbejde mellem Ullerød Kirke, Frederiksborg Valgmenighed og Grundtvigs Højskole på Grundtvigs Højskole, Frederiksværksgade 147, 3400 Hillerød i foredragssalen.
Prisen er for Entré, kaffe og kage: 80 kroner (medlemmer af biblioteksklubben 70 kroner).

Hent invitationen her!


Gudstjeneste

Søndag den 3. september kl. 14

Vi har inviteret Pia Søltoft til at holde gudstjeneste hos os. Det bliver en god start på efterårets arrangementer.

I dag er Pia Søltoft præst i Marmorkirken og har sit eget firma, Coaching-Kierkegaard, hvor personer eller firmaer kan få hjælp til udvikling.
Se hendes hjemmeside her.

Pia Søltoft er cand.theol og ph.d. i teologi. Hun har været lektor på universitetet i København, hvor hun også har været leder af Søren Kierkegaard Forskningscenteret.
Pia Søltoft har skrevet mange bøger om Søren Kierkegaard. Hendes seneste er "Kierkegaards kabinet".

Gudstjeneste forgår i Ullerød Kirke, Frederiksværksgade 143, derefter og kaffe i mødelokalet med mulighed for samtale.
Alle er velkomne. Gudstjenesten er gratis - også for ikke medlemmer. Ikke medlemmer opfordres til at betale 50 kr. for kaffen. Medlemmer af biblioteksklubben 45 kr.

Hent invitationen her!


4. maj 2017

Torsdag den 4. maj kl. 19.30

Befrielsesgudstjeneste og foredrag

Frederiksborg Valgmenighed har holdt befrielsesgudstjeneste hvert år siden 1946. Det bliver den enoghalvfjerdsindstyvende aften, hvor mennesker er samlet i Ullerød Kirke for sammen at påskønne vores frihed.
Desværre er det stadig ingen selvfølge at leve i et frit land uden krig og problemer.
Den 4. maj tænder vi lys i vore vinduer, hvis vi er hjemme og tænder lys sammen, hvis vi deltager i Frederiksborg Valgmenigheds aften for at skønne på den frihed, vi trods alt stadig har. Under besættelsen kæmpede mange for vores frihed, men efter befrielsen 1945 har der også været brug for indsats bl.a. i alle årene under den kolde krig.

Frederiksborg Amtsavis bragte et stort interview lørdag den 15. april i år med Stephen Egede Glahn. Stephen Egede Glahn vil efter gudstjenesten fortælle om sin indsats:
Fra Jægerkorps til prædikestol - en skæbnehistorie.
Stephen Egede Glahn var under den kolde krig 24 år i Forsvaret som soldat og officer i kamptropperne og Jægerkorpset med særlig uddannelse i USA, Tyskland og England og FN-tjeneste i Gaza og på Cypern. Senest var han, som major, 7 år i Forsvarets Efterretnings tjeneste (FE) med kontraefterretningstjeneste og sikkerhed som speciale.
Efterfølgende var Stephen sognepræst i 26 år i Munke Bjergby og Kirke Flinterup pastorat nord for Sorø, fordi det nu engang var meningen med hans liv.
Hvor er sammenhængen og den røde tråd i et sådant liv?
Få svaret i en spændende og livsbekræftende beretning af manden selv, hvis første erindringer drejer sig om dagene efter 9. april 1940, da Danmark havde mistet sin frihed. Siden har hans liv drejet sig om kamp for frihed, sandhed og ret.
Hvad: Gudstjeneste ved Anne Edmond Pedersen
Let servering
Foredrag af Stephen Egede Glahn
Hvornår:Torsdag den 4. maj kl. 19.30
Hvor:Den grundtvigske valgmenighed, Frederiksborg Valgmenighed i mødelokalet i Ullerød Kirke, Frederiksværksgade 143, 3400 Hillerød
Deltagere:Alle er velkomne.
Medlemmer og støttemedlemmer har gratis adgang.
Gæster betaler 50 kr. Medlemmer af biblioteksklubben 45 kr.

Se invitationen til 4. maj her!


DE ASOCIALE

Kz-lejrenes glemte danskere

Torsdag den 27. april kl. 19.30

Foredrag af Tim Panduro i Frederiksborg Valgmenighed

Frem fra glemslens mørke er nye skæbner fundet frem.

De er beskrevet af Tim Panduro og Maya Schuster i bogen ”DE ASOCIALE”, som udkom på Gads Forlag i 2014.

430 danske mænd blev i krigens sidste måneder deporteret til den tyske kz-lejr Neuengamme under betegnelsen asociale eller vanekriminelle. Der var tale om - arbejdsløse, småkriminelle, psykisk syge og alkoholikere - og folk, der mere eller mindre tilfældigt blev udvalgt af besættelsesmagten.
Betegnelsen asocial blev hængende på dem efter befrielsen til stor skade for dem selv og deres pårørende.

Bogen "DE ASOCIALE- kz-lejrenes glemte danskere" fortæller for første gang historien om den over- og ildesete gruppe ofre fra besættelsestiden som danner udgangspunkt for forfatteren Tim Panduros foredrag.
Journalist og forfatter Tim Panduro er kendt i Hillerød, for i 12 år har han skrevet spændende ting i Hillerød Posten.
Nu er Tim Panduro freelancejournalist. Han fokuserer især på historie, foredrag og rundvisninger.
Det vil være oplagt at gå til foredrag i Frederiksborg Valgmenighed, og derefter melde sig til Tim Panduros historiske vandringer i Hillerød. Oplysninger om de historiske vandringer, som arrangeres få dag efter foredragsaftenen kan fås på forfatterens hjemmeside.

Torsdag den 4. maj, før gudstjenesten i Frederiksborg Valgmenighed, holder Tim Panduro rundvisning om besættelsestiden på Hillerød Kirkegård, hvor han vil komme godt omkring den lokale og generelle besættelseshistorie med udgangspunkt i kirkegårdens grave. 6. maj er det Nyhuse Kirkegård, det gælder.
Her fortæller han om nogle af de personligheder og historier, der gemmer sig bag gravstenene.

Læs mere her, tilmeld dig til én eller begge vandringener på telefon 42742031 – eller grib fat i ham efter aftenens foredrag.

Hvad:Foredrag om ”DE ASOCIALE”
Hvem:Journalist og forfatter Tim Panduro
Hvornår:Torsdag den 27. april kl. 19.30
Hvor:Frederiksborg Valgmenighed Frederiksværksgade 143, 3400 Hillerød i mødelokalet i Ullerød Kirke
Deltagere:Alle er velkomne.
Medlemmer og støttemedlemmer har gratis adgang.
Gæster betaler 50 kr. Medlemmer af biblioteksklubben 45 kr.

Tim Panduro

Maya Schuster

Se invitationen til 27. april her!


Samtalecafé

Onsdag den 19. april kl. 19.30

Nutidens romaner ----- fremtidens klassikere?
I vinter har vi i Frederiksborg Valgmenighed haft samtaleaftener om danske klassikere. Her i foråret vil vi fokusere på nyere dansk litteratur.

Vi får Henrik Rasmussen til at fortælle om nutidens danske romaner, og vi kan derefter diskutere om, der er nogle af dem, der vil blive stående.
Man behøver ikke at have læst nye bøger, men må gerne lytte.

Henrik Rasmussen er uddannet cand. mag og underviser på Grundtvigs Højskole i Moderne Verdenslitteratur og Ny Dansk litteratur både på de lange kurser og de korte kurser. Er forfatter till en række bøger om litteratur og en enkelt roman: ”Jeg ved faktisk ikke, hvorfor jeg er her.

Det vil blive en dejlig forårsaften, hvor vi kan blive inspireret til sommerens læsning. Mange glæder sig til sommerferien. Måske er det i den kommende sommer, vi får læst meget?
Hvad: Samtalecafé med Henrik Rasmussen, lærer på Grundtvigs Højskole
Hvornår:Onsdag den 19. april kl. 19.30
Hvor:Den grundtvigske valgmenighed, Frederiksborg Valgmenighed i mødelokalet i Ullerød Kirke, Frederiksværksgade 143, 3400 Hillerød
Deltagere:Alle er velkomne.
Medlemmer og støttemedlemmer har gratis adgang.
Gæster betaler 50 kr. Medlemmer af biblioteksklubben 45 kr.

Se invitationen til 19. april her!


Festgudstjeneste

Søndag den 2. april kl. 14.00

På årsmødet den 5. marts valgte menigheden Anne Edmond Pedersen som valgmenighedens nye præst.
Anne Edmond er en rigtig grundtvigsk præst. Læs Lars Thorkild Bjørns valgtale, som han holdt til årsmødet.
Talen står længere nede på siden, og ligeledes omtale af Annes karriereforløb.
Anne Edmond Pedersen står for gudstjenesten i Ullerød Kirke, Frederiksværksgade 143 i Hillerød. Lars Linderod spiller på orglet, og forhåbentlig bliver vi mange til at synge salmerne og fejre dagen.
Efter gudstjenesten er Frederiksborg Valgmenighed vært ved en lille sammenkomst i mødelokalet.

Spørgsmål og tilmelding kan stilles til Ida-Lykke Bang bangogbang@mail.dk eller på 30 12 62 60

Anne Edmond Pedersen

Et øjenvidne fra krigen i Nord-Norge

"Jeg gik mig over sø og land" for at flygte fra sovjethæren.

Onsdag den 29. marts kl. 19.30

Mange har sikkert set filmen "Kongens valg" om 9. april i Norge og Kong Haakons nej til Hitlertysklands krav. Konsekvensen var, at Norge gik i krig.
Kun de færreste kender denne krigs uhyggelige følger, da Sovjetunionen i efteråret 1944 angreb Nordnorge. De tyske styrker var klar over, at de havde tabt, og begyndte tilbagetrækningen fra Finmarken.

Civilbefolkningen blev jaget ud af deres huse og alt blev brændt af. Der skulle intet være tilbage til den fremrykkende sovjetiske hær.

Det oplevede Thorbjørn Berg som 12-årig, da den sagnomspundne fiskerbygd Berlevåg ved Nordishavet blev udslettet. I novembers mørke blev familierne gennet om bord i fiskerkuttere og flygtede ud på det oprørt ishav for at komme i sikkerhed længere syd på.

Efter krigen kom Thorbjørn hjem til Berlevåg og var med i genopbygningen. Han ville have sig en uddannelse, men mødte en pige fra Jægerspris og fik en læreruddannelse i Danmark. Siden har han arbejdet i friskole og efterskole og blev i 1973 forstander for Rude Strand Seniorhøjskole.

Der vil blive serveret kaffe, og der vil blive rig lejlighed til at stille spørgsmål til foredragsholderen og samtale om filmen: Kongens valg og filmens betydning i Norge og Danmark.

Hvad: Foredrag af Torbjørn Berg: "Jeg gik mig over sø og land"
Hvornår:Onsdag den 29. marts kl. 19.30
Hvor:Den grundtvigske valgmenighed, Frederiksborg Valgmenighed i mødelokalet i Ullerød Kirke, Frederiksværksgade 143, 3400 Hillerød
Deltagere:Alle er velkomne.
Medlemmer og støttemedlemmer har gratis adgang.
Gæster betaler 50 kr. Medlemmer af biblioteksklubben 45 kr.

Hent invitationen her!


Foredrag på Grundtvigs Højskole

Tirsdag den 21. marts kl. 19.30

Samuel Rachlin: Bag den kolde krigs tåger

Grundtvigs Højskole, Ullerød Kirke og Frederiksborg Valgmenighed inviterer i fællesskab til foredrag på højskolen.

Vi er så heldige at have fået Samuel Rachlin til at komme. Hans stemme er kendt, fordi han har været nyhedsrapporter fra både Moskva og Washington.

Hans bøger er ligesom hans forældre kendte, for det er jo ikke alle, der kan fortælle om en barndom i Sibirien. Hans bøger: "Mig og Stalin", "Jeg Putin" og den sidste: "Bag den kolde krigs tåger" viser, at han ved meget om Rusland.
Samuel Rachlin er en levende fortæller, så kom og bliv klogere på vores nutid.
Hvad: Foredrag, kaffe og samtale med Samuel Rachlin "Bag den kolde krigs tåger"
Hvor:På Grundtvigs Højskole Frederiksværksgade nr.147 i Hillerød
Hvornår:Tirsdag den 21. marts kl. 19.30
For hvem:Alle er velkomne. Alle betaler 80 kr. for aftenen. Medlemmer af biblioteksklubben 70 kr.

Hent invitationen her!


Årsmøde

Søndag den 5. marts

Først gudstjeneste ved Anne Edmond Pedersen kl. 14 - derefter kaffe og årsmøde.

Se dagsorden her!


Samtalecafé

Torsdag den 16. marts kl. 19.30

Vi vil prøve at give hinanden en gratis gave, som man kan give hinanden i en samtale. Vi vil fortælle om noget godt, vi har oplevet i den forløbne vinter.

Kom og fortæl om:
En bog du har læst - En film du set - En udstilling du har besøgt -En koncert du har hørt - En ferieoplevelse du har haft - En avisartikel du har læst.

Hent invitationen her!


Samtaleaften

Torsdag den 2. marts kl. 19.30

Vi blæser liv i de gamle klassikere II

Der står så mange trætte bøger i vores reoler. Lad os tage dem ned og se, om de kan sige os noget i dag.

Den anden samtalecafé i 2017 vil tidl. sognepræst i Lynge-Uggeløse og Engholm sogne Esther Nielsen komme med et oplæg.

Ester Nielsen siger selv:

I Lynge-Uggeløse sogne har der de seneste 40 år været en læsekreds, ledet af præsten. Man mødes i præstegården en gang om måneden om en bog til samtale og meningsudveksling. Der har altid også været en god portion hygge over teen og æblekagen. Antallet har varieret fra en halv snes stykker til op mod de 20 deltagere. Læsestoffet har været meget varieret, fra temalæsning af afrikanske forfattere til nyere nordiske forfattere. Da jeg i 1990'erne som sognepræst overtog læsekredsen, besluttede vi, at vi hvert år ville indlede sæsonen med at læse en dansk klassiker. Statsministeren definerede i sin nytårstale en klassiker som et værk, der fortæller ikke bare om i går, men også om i dag. Og det svarer egentlig ganske godt til, hvad vi har talt om de seneste år i læsekredsen, hvor vi har læst Pontoppidans tre store romaner. Mon ikke vi i løbet af samtaleaftenen sammen kan finde træk i disse romaner, som taler også ind i vores tid - og således lever op til betegnelsen klassikere?
Alle er velkomne til at komme med andre bøger, som betyder noget for dem. På den måde kan vi inspirere hinanden.

Se invitationen til 2. marts her!


Dag om tro --- og tvivl

Søndag den 5. februar

At være fortalt

Foredrag v/tidl. sognepræst, nu skribent og foredragsholder Ole Juul, Hadsten
Grundfortællingen, som vi kender den fra Danmarkshistorien og i kristendommen, har altid betydet meget i de grundtvigske valg- og frimenigheder. Ole Juul vil i sit foredrag "At være fortalt " understrege vigtigheden af, at denne grundfortælling holdes i live, da den er en betydelig bestanddel i et menneskes dannelse. Med eksempler fra litteraturen og eget liv vil Ole Juul fortælle om, hvilken styrke det for et menneske er at være fortalt ind i denne store grundfortælling.

Bestyrelsen i Frederiksborg Valgmenighed glæder sig over at kunne invitere til denne eftermiddag.
Vi glæder os til at opleve Ole Juul holde foredrag, og vi glæder os til at dele glæden med så mange som muligt. Efter at være gået på pension har Ole Juul påtaget sig at være formand for Landsforeningen for Martin A. Hansen. Det siger noget om hans interesser.
Ole Juul har skrevet mange artikler i Kristelig Dagblad. Blandt andet skrev han om, at vi grundtvigianere skal tage os sammen og finde ud af, hvad vi står for. Måske kan han hjælpe med det? Hvis man inden dagen har lyst til at læse noget, som han har skrevet, er der mane læseværdige artikler i bogen: Det uomgængelig hus.
Efter foredraget er der kaffe og samtale med Ole Juul. Dagen slutter med gudstjeneste ved Anne Edmond Pedersen og Ole Juul. Lars Linderod ved orglet.
Hvad: Ole Juul holder foredrag om "At være fortalt".
Hvor:Frederiksborg Valgmenighed i Ullerød Kirke
Frederiksværksgade 143, 3400 Hillerød.
Hvornår:Søndag den 5. februar kl. 14
Kl. 14 foredrag ved Ole Juul
Kl. 15 kaffe og samtale med foredragsholderen
Kl. 16 Gudstjeneste ved Anne Edmond Pedersen og Ole Juul.
For hvem:Alle er velkomne. Er man bare en lille smule nysgerrig efter at vide, hvad Valgmenigheden står for, så kom. Man kan deltage i ét eller flere af eftermiddagens punkter. Medlemmer og støttemedlemmer har gratis adgang til foredraget. Gæster skal betale 50 kr. Medlemmer af biblioteksklubben kun 45 kr.
Hvordan:Mød op - men man sikrer sig, at der er kaffe nok, hvis man tilmelder sig til Ida-Lykke Bang på bangogbang@mail.dk eller 30 12 62 60.


Samtaleaften

Onsdag den 18. januar kl. 19.30

Vi blæser liv i de gamle klassikere I

Verner Hansen kommer med oplæg om Knut Hamsun og hans romaner. Derefter samtale om det, som deltagerne ønsker
Der står så mange trætte bøger i vores reoler. To aftener i denne vinter tager vi nogle af dem ned og ser, hvad vi kan få ud af dem.

I sommer besøgte vi museet for den islandske forfatter Gunnar Gunnarson. Da vi kom hjem fandt jeg i reolen hans kendteste: Borgslægtens historie. Jeg havde undgået den, for det var jo bare en gammel bog, som min farmor og mormor læste. Men sikke en oplevelse.

Der er sikkert mange af jer, der har haft lignende oplevelser. Kom og fortæl om det. En person, der hele sit liv har læst Hamsun vil komme og hjælpe os i gang med at samtale om klassikere.
Verner Hansen siger om sig selv:

Jeg har gennem de sidste 40 år - on and off - beskæftiget mig med Knut Hamsun. Læst hans bøger, samlet på dem. Læst om personen og fulgt med i debatten, når han var aktuel i medierne.

Jeg har i knap 30 år arbejdet i det private erhvervsliv med regnskab og administration, og de sidste 11 år inden efterlønnen, fik jeg mulighed for at afprøve min lærereksamen på en privatskole i det nordsjællanske.

Jeg har boet i Hillerød siden 1982. Verner Hansen opfordrer til, at vi prøver at læse Sult eller andre ting af Knut Hamsun.

Verner Hansen om sit oplæg:
Da Hamsun ankommer til København i 1888 fra Amerika, er det 8 år siden han var her sidst. I mellemtiden har han prøvet at slå igennem som forfatter/skribent, men uden større held.
Med sig har han et udkast til en bog, og denne gang tror han på, at nu skal det lykkes.

Dette er en introduktion til Hamsuns gennembrud med den for ham og modernismen betydningsfulde bog: SULT. Hvordan levede han i København? Hvem mødte han? Hvordan lykkedes det ham at slå sig igennem og blive den, som alle talte om i København?
Se invitationen til 18. januar her!


Invitation til adventsarrangement

Anden søndag i advent 2016 - Søndag den 4. december

Hvor: Dagen starter i Frederiksborg Valgmenighed i Ullerød Kirke Frederiksværksgade 143 i Hillerød. Fortsætter på Grundtvigs Højskole, der ligger som nabo, og man kan gå ad en sti dertil på 3 min.

Hvornår: Søndag den 4. december 2016

Hvad:
Kl. 14 Gudstjeneste ved Anne Edmond Pedersen i kirken.

Kl. 15 Kaffe med æbleskiver på Grundtvigs Højskole. Forstander Jakob Mejlhede vil fortælle og stå for adventssangene foregår i spisesalen.

Kl. 16 Præst og lektor Anne Edmond vil i foredragssalen fortælle om den uddannelse, der forgår på professionshøjskolen Metropol, det tidligere Frederiksberg Seminarium.
Cand. Theol. og adjunkt på professionshøjskolen Metropol Anne Edmond Pedersen siger selv:
Den tidligere socialdemokratiske undervisningsminister Knud Heinesen skriver i sine erindringer fra 2006, at "Folkeskolens formålsparagraf [skulle være] samfundets trosbekendelse til fælles værdier". Med formålsparagraffen som fundament undervises de førsteårsstuderende på læreruddannelsen i faget Almen Dannelse - Kristendomskundskab, Livsoplysning og medborgerskab. Faget har gennem de senere år befundet sig mellem stærke holdninger: På den ene side repræsenteret ved et ønske om helt at afskaffe faget og på den anden side ønsket om styrkelse. Politisk ønskes faget styrket, fordi de studerende i faget præsenteres for et værdigrundlag for sammenhængskraft i vores samfund. Et værdigrundlag, der historisk set har været kristent. Samtidig har der fra politisk side også været et ønske om at styrke og gøre læreruddannelsen mere relevant. I det lys er fokus i høj grad blevet lagt på at styrke forholdet mellem teori og praksis. De studerende efterspørger klare mål og værktøjer, som de kan overføre til deres kommende lærerpraksis. Faget Almen dannelse - Kristendomskundskab, Livsoplysning og medborgerskab er ikke kendetegnet ved at være sådan et redskabsfag. Tværtimod er den dannelse, der udspiller sig i overvejende grad rettet mod den studerende egen udvikling. "Hvad skal vi bruge det til?". Det spørgsmål stilles ofte i starten af et forløb med faget, og er forståeligt, når man ser på i hvor høj grad effektivitet og produktivitet har sat dagordenen i den måde vi lever vores liv på. Men hvad sker der med værdien af vores liv og vores fællesskaber, hvis alt hvad vi omgiver og beskæftiger os med skal måles og vurderes i forhold til brugbarhed og anvendelse og hvordan harmonerer det med det kristne værdigrundlag?

Hvem: Alle er velkomne.
Man kan deltage i hele programmet eller dele deraf. Deltagelse i gudstjenesten er selvfølgelig gratis. Medlemmer og støttemedlemmer har gratis adgang til kaffe og foredrag. Gæster er meget velkomne og betaler 50 kr. for kaffe og foredrag. Medlemmer af biblioteksklubben kun 45 kr.


Læs invitationen her!


Foredrag

Torsdag den 24. november kl. 19.30

Rose Marie Tillisch har flere gange lyst op i Frederiksborg Valgmenighed.
Rose Marie har fortalt os om Hildegard af Bingen, så tilhørerne syntes, de havde mødt Hildegard.
Rose Marie har fortalt om P.G. Lindhardt og hans brug af Grundtvigs salmer i sine prædikener.
Rose Marie har prædiket sammen med Mie, vores præst gennem flere år.

Denne gang holder hun foredrag om Katharina von Bora - Martin Luthers hustru.

Læs invitationen her!

Det levende ord i 2016

Onsdag den 9. november kl. 19.30

Er Grundtvig i dag blot historie, som man forsker i og mindes ved festlige lejligheder?
Har Grundtvig nogen betydning for os i dag?
Det vil Ole Vind give sit bud på i et foredrag i Frederiksborg Valgmenighed.
Den eneste grundtvigske valgmenighed i Nordsjælland.
Skal Grundtvigs ideer uddø i Nordsjælland?
Skal det grundtvigske forsvinde fra Højskolen?
Nej. Grundtvigs tanker har haft og har betydning også for fremtiden.
Bak op om den frihed, vi har i Danmark til at danne valgmenigheder og foreninger.Det er let. Det er behageligt, og kaffen er god.
Ole Vind, tidligere lærer og nu lokalhistoriker, arkivar mm. på Grundtvigs Højskole har studeret og skrevet om alle sider af Grundtvigs omfattende forfatterskab.
I 1999 forsvarede han en doktorafhandling om Grundtvigs historiefilosofi.
Kom og hør Ole Vind give sit syn på, om Grundtvigs syn på menneskelivet kan lære os noget i dag.
Ole Vind siger selv om foredraget: "I Grundtvigs syn på samfund, skole og kirke spiller begrebet om 'det levende ord' en afgørende rolle. Foredraget vil handle om det levende ord og Grundtvigs hele syn og dets mulige aktualitet i dag".

Alle er velkomne. Man kan deltage i hele programmet eller dele deraf. Gæster er velkomne og betaler 50 kr. for kaffe og foredrag. Medlemmer af biblioteksklubben kun 45 kr.
Mød op - men man sikrer sig, at der er kaffe nok, hvis man tilmelder sig til Ida-Lykke Bang på bangogbang@mail.dk eller 30 12 62 60

Læs mere her!


Allerhelgensgudstjeneste

søndag den 6. november 2016 kl. 14.00

Frederiksborg Valgmenighed inviterer til allehelgengudstjeneste med efterfølgende foredrag.

Fornylig var personalet fra Skovgaardmuseet i Viborg på besøg i Hillerød for at bese de steder, hvor kunstneren Niels Skovgaard havde sit virke på Karlsberg fra 1900 til 1918. Hans værker findes rundt om i Hillerød, men særlig i Ullerød Kirke.

Efter gudstjenesten vil Lars Thorkild Bjørn gentage det foredrag, han holdt for museumsfolkene fra Viborg.
Valgmenighedens præst Anne Edmond Pedersen vil i allehelgengudstjenesten benytte de salmer, der var Niels Skovgaards inspiration for udformningen af Ullerød Kirkes vægmalerier.

Alle er velkomne. Man kan deltage i hele programmet eller dele deraf. Gæster er velkomne og betaler 50 kr. for kaffe og foredrag. Medlemmer af biblioteksklubben kun 45 kr. Spørgsmål kan stilles til Ida-Lykke Bang på bangogbang@mail.dk eller 30 12 62 60

Læs mere her!


Familien Skovgaard


Grundtvig som naturtænker

Onsdag den 2. november 2016 kl. 19.30

Uffe Jonas fortæller om natursynet bag Grundtvigs digte og salmer. Og om de mange slående lighedspunkter mellem hans særlige poetisk-historiske tænkemåde og den nye naturvidenskabelige kosmologi, som er brudt frem i tiden efter Bohr og Einstein.

Uffe Jonas er ph.d. forfatter og sanger. Hans nye bog "Solen ved Midnat - Grundtvigs Sang til Kosmos" er en nylæsning af Grundtvigs forfatterskab i et visdomsperspektiv.

Alle er velkomne. Gæster betaler 50 kr. Biblioteksklubmedlemmer kun 45 kr.
Alle spørgsmål om arrangementerne, og om hvordan man bliver medlem fås hos Ida-Lykke bangogbang@mail.dk eller 30 12 62 60.

Læs mere her!


Foredrag

Torsdag den 29. september kl. 19.30

Hvorfor er vi så enestående?

Christian Hjortkjær: Det utilstrækkelige selv – Med Søren Kierkegaard i diagnosesamfundet.
I samarbejde med Ullerød Sognekirke og Grundtvigs Højskole

Læs invitationen her!


Befrielsesgudstjeneste

Onsdag den 4. maj kl. 19.30

Vi har holdt befrielsesgudstjeneste hvert år siden 1946. Det bliver den halvfjerdsindstyvende aften, hvor mennesker er samlet i Frederiksborg Valgmenighed for sammen at påskønne vores frihed. Desværre er det stadig ingen selvfølge at leve i et frit land uden krig og problemer. Flygtninge har vi også.
I Frederiksborg Valgmenighed kan man samles i Ullerød Kirke og tænke på, hvor godt det er, at vi stadig lever i et frit land og reflektere over, om vi gør nok for vores flygtninge. Til at hjælpe os med det, kommer Niels H. Elberling og holder et foredrag efter gudstjenesten ved Therese Bering Solten.
Mit forunderlige liv - En livsfortælling
Den første gang vi møder noget i livet, er det en helt særlig oplevelse, som vi sjældent glemmer. Vore sanser reagerer voldsomt, uanset om oplevelsen er smuk, varm, dejlig – eller skræmmende.
Disse førstegangsoplevelser kommer ofte til at danne et spor, som vi følger resten af livet; og når vi – midt i livet - pludselig standser op og funderer på, hvorfor det gik, som det gik, kan vi få øje på nogle af de hændelser, som satte os på sporet.
Foredraget handler om mit livs førstegangs oplevelser. Fødslen i Wien, anbringelse i koncentrationslejr Dachau, udfrielsen, flugten over Nordsøen og min tidlige barndom på Færøerne.
Fortællingen er præget af humor, men trækker her og der beske paralleller ud til nutidens liv i Danmark.

Kom og hør hende i Frederiksborg Valgmenighed.

Hent invitationen her!


Grundtvigs salmer

Onsdag den 13. april kl. 19.30

Kan Grundtvigs salmer sige os noget i dag?

Det synes teolog og ph.d. Therese Bering Solten.
Hun har studeret Grundtvig og skrevet ph.d. afhandling: Troens øjeblik 2014 om det poetiske sprog i Grundtvigs salmer.
Therese mener endda, at Grundtvigs salmer kan være en øjenåbner for troen. Therese har været sognepræst i Hornbæk siden efteråret 2014.
Hun er i dette forår også vikar i Frederiksborg Valgmenighed, som leder efter en ny præst.

Therese Bering Solten siger om sig selv:
"Kirkeligt er jeg rundet af den almindelige folkekirke og opvokset i det, man vist må kalde en kulturkristen familie.
Jeg er således ikke blandt dem, der er faldet i den 'grundtvigske gryde' som barn, men jeg er alligevel blevet dybt præget af Grundtvig, idet man vel lidt bagvendt kan sige, at jeg gennem tre års daglig samtale med den gamle fik dét kært, som jeg prøvede at gøre mig klog på.
En stor glæde er det derfor også at erfare, hvordan det grundtvigske tankegods arbejder videre i mig nu, som teologi, og som arbejds- og livsform."

Kom og hør hende i Frederiksborg Valgmenighed.

Hent invitationen her!


De gemte børn

Onsdag den 6. april kl. 19.30

I Frederiksborg Valgmenighed har vi haft befrielsesgudstjeneste hvert år siden 1946 for at fejre, at vi lever i et frit land.
Vi har haft foredrag af modstandsmænd og modstandskvinder. Vi har også haft jøder til at fortælle om deres flugt. Sidste år Arne Melchior, der fortalte om ar være bådflygtning på familiens flugt til Sverige under anden verdenskrig.

Vi har imidlertid aldrig haft foredrag om dem, der ikke kom med til Sverige: De gemte børn.

De har i mange år været glemt, men nu er der en af de gemte, Anette Drucker, der vil komme og fortælle om sine egne oplevelser. Hun vil vise billeder og yderligere fortælle om nogle af de andre skæbner.

Anette Drucker har først nu villet fortælle. Hun siger selv:
"Jeg har besluttet, at min historie er en del af en historie, som må fortælles så længe der en mulighed for det! Bogen, hvor min historie er med i, er "De gemte børn" skrevet af Kirsten Nilsson.
Da nazisterne indledte forfølgelsen af jøderne i Danmark flygtede hovedparten af de danske jøder til Sverige. Man har fundet ud af, at mange af børnene ikke kom med, men blev skjult i Danmark. I bogen fortæller 11 af disse børn for første gang deres historie, næsten 70 år senere!
I mit foredrag fortæller jeg om, hvordan jeg blev en del af bogen. Derefter fortæller jeg om min jødiske historie: Om huset Drucker gennem 100 år og min farfars dagbog om flugten og eksilet i Sverige. Derefter fortæller jeg min egen historie. Jeg blev gemt hos min morfar, min barndom og ungdom, og hvordan adskillelsen fra mine forældre kom til at påvirke mit liv! Til sidst fortæller jeg kort om enkelte af de andre "børns historier". Det er selvfølgelig en meget personlig historie på godt og ondt!

Kom og hør hende i Frederiksborg Valgmenighed.

Hent invitationen her!


Imaqa

Onsdag den 9. marts kl. 19.30

Imaqa er en roman, der handler om at gøre "Den umulige kærlighed mulig". Skrevet af Flemming Jensen i 1999.

Er det ikke det, vores forhold til Grønland indebærer?

Hvorfor står Grønland vores hjerter så nært? Ikke fordi Grønland ikke giver os problemer. Er det fordi Grønland gør os store og får os til at tænke stort? De danskere, der tog på slæderejser over indlandsisen tænkte stort og var seje. Knud Rasmussen har gennem sine fortællinger givet os en indsigt i en storslået kultur. Tænk, da livet som eskimo var bæredygtigt i ordets egentlige betydning.

Mange er rejst til Grønland for at hjælpe eller for at få et nyt indhold i livet.

Således også Gerda T. Hansen. Hun er nu gået på pension efter at have tilbragt sine sidste år af sit arbejdsliv i Grønland.

Gerda T. Hansen er sociolog og arbejdede to år i administrationen ved Thule Air Base og to år som underviser ved Handelsskolen i Nuuk. Hun bor nu i Frederiksværk og udvider sin viden inden for teologi ved at gå på universitetet i København.

Hun vil fortælle om sine konkrete erfaringer blandet med den historiske udvikling i Grønland.

Kom og hør hende i Frederiksborg Valgmenighed.

Hent invitationen her!Indkaldelse til årsmøde

Søndag den 6. marts 2016 - Gudstjeneste ved Therese Bering Solten kl. 14 - derefter kaffe og årsmøde

Hent indkaldelsen her!


Forårets bog

Torsdag den 25. februar 2016 kl. 19.30

Hent invitationen her!

Birgitte Stoklund Larsen

Søndag den 7. februar 2016 kl. 14- 17

Gudstjeneste og foredrag

Liv og værk flettes hele tiden sammen hos Grundtvig. Det gælder i hans prædikener og hans salmer, men især i de mange digte, han skrev om og til sin store kærlighed Marie - også efter hendes død. Disse digte har overraskende nok ikke fået megen opmærksomhed. Men de giver en fin indgang til de mere eksistentielle sider af Grundtvig, som gør ham nærværende og relevant også for mennesker i dag.
Birgitte Stoklund Larsen har skrevet bogen "Paradisskyggen - med Grundtvig i kærlighed og krise" (Kristeligt Dagblads Forlag 2015)Vinterens bog

Torsdag den 28. januar 2016 kl. 19.30

Hent invitationen her!


En travl præst tager afsked med Hillerød

Mie Lervad Thomsen har ikke en præstegård med et studerekammer, men hun har en menighed.
Der er mange mennesker, medlemmer og støttemedlemmer og venner, der siger:
"Mie er min præst."
Foruden at være præst i Frederiksborg Valgmenighed, er der mange, der beder Mie om at komme, når de store begivenheder i livet kommer.
Dåb, bryllup og begravelse.
Det gør ikke noget, at Mie ikke har et studerekammer at isolere sig i.
Mie er lige midt i livet, hvor det udfolder sig.
Mie har mand og voksne børn.
Mie har elever at undervise. På Langkærs Gymnasium i Århus lykkes det hende, at undervise i engelsk og i religion, så alle de unge mennesker får respekt for hinandens religioner. Det er det gymnasium i Aarhus, der har flest elever med forskellig kulturbaggrund. Mie har været censor på gymnasier og på universiteterne.
Mie har undervisning af universitetsstuderende, som hun skal vejlede, inden de skal ud at undervise.
Mie har al den livserfaring, som gør hende skattet som samtalepartner.
Og det er der mange, der nyder glæde af. Det er jo det skjulte arbejde, som mange præster udfører.
Mie kommer til Hillerød, når der er nogen, der har brug for det. Hun kommer altid, når mennesker har brug for det på deres dødsleje, og hun kommer, når de efterladte har brug for samtale om begravelseshøjtideligheden. Selv om man kan klare mange ting med mails og sms'er, så ved Mie godt, at personligt nærvær overstiger alt.

Men nu er de gode år gået, for Mie går på pension.

Hvis nogen har lyst til at komme og deltage i afskedsgudstjenesten søndag den 3. januar kl. 10.30 er alle velkomne i Ullerød Kirke, Frederiksværksgade 141, 3400 Hillerød.


Efter gudstjenesten er der en let frokost, så alle kan få lejlighed til at sige tak til Mie for de år, hun har været Frederiksborg Valgmenigheds præst.

Alle er velkomne, men for at der skal være nok mad til alle, så kan tilmelding sendes til Ida-Lykke Bang på mailadressen: bangogbang@mail.dk.


1. søndag i advent

Søndag den 29. november

Program:
Kl. 14.00 Gudstjeneste med Mie Lervad Thomsen
Kl. 15.00 Kaffe og æbleskiver på Grundtvigs Højskole med forstander Jakob Meilhede som vært.
Kl. 16.00 Foredrag af Poul Henning Bartholin:

Martin Luther - liv, værk og betydning.
Martin Luther er en af de mest markante personer i Europas historie. Han blev reformator og kirkesplitter uden at ville det. Han lagde grunden til et fælles tysk skriftsprog gennem sin bibeloversættelse. Han spiller stadig i afgørende rolle i protestantismen, i vores syn på samfund, etik, kirke, politik med videre.
Foredraget vil følge to spor. For det første hans livshistorie og for det andet hovedtræk af tanker om mennesket, om kirken og samfundet. Til sidst rejses en diskussion, om hans betydning i dag.


Med venlig hilsen

P.H. Bartholin
Domprovst


Skovgaardbrødrene

Torsdag den 26. november 2015 kl. 19.30

Ved kunsthistoriker og redaktør David Burmeister, Nationalmuseet.

Engang var det kalkmalerier, der forkyndte.

I 1900-tallet troede man også på billedets evne til at forkynde, og der blev malet mange religiøse billeder i danske kirker og til danske kirker.

I Ullerød Kirke er der begge dele. Alterpartiet er en fresco malet direkte på væggen af Niels Skovgaard. Og maleriet i den kraftige ramme: Julenat, som har været alterbillede i Jørlunde.

Kunsthistoriker og redaktør af Danmarks kirker nu ansat på Nationalmuseet i København, David Burmeister vil fortælle om Skovgaardbrødrenes betydning. Et emne der interesserer mange, der er interesserede i Hillerøds historie.

Niels og Joakim Skovgaards hører til de betydeligste religiøse kunstnere fra det tidlige 1900-tal. Igennem flere årtier arbejdede de på at udvikle et nyt, grundtvigiansk billedsprog. I foredraget vil vi se nærmere på de to brødres arbejde med kirkelige udsmykninger og ikke mindst se nærmere på den rolle, Niels Skovgaards maleri Julenat indtager i dette kunstneriske projekt.

Ullerød Sognekirke og Frederiksborg Valgmenighed inviterer sammen til en aften, hvor vi får en kunsthistoriker til at fortælle om Skovgaardbrødrene og deres kunst.

Hvem: Kunsthistoriker og redaktør David Burmeister
Hvornår: Torsdag den 26. november kl. 19.30
Hvor: Ullerød Kirke, Frederiksværksgade 143 i Hillerød
Deltagere: Alle er velkomne. Aftenen er gratis.
Er der spørgsmål til aftenen, så kontakt venligst Ida-Lykke Bang på bangogbang@mail.dk eller 30 12 62 60


Musik og ord

Tirsdag den 17. november 2015 kl. 19.30

Sidste år blev vores verden større og bedre ved at høre Lars Bisgaard fortælle om Arvo Pärt. I år vil han fortælle om og spille musik af Henryk Mikolaj Górecki.

GÓRECKI OG HANS TREDIE SYMFONI

Den polske komponist Henryk Mikolaj Górecki (1933 - 2010) begyndte som flere af sine jævnaldrende østeuropæiske kolleger sin kompositoriske løbebane som benhård avantgardist inspireret af blandt andre Stockhausen, Nono og landsmanden Penderecki.
I 1976 komponerede han imidlertid sin tredie symfoni, De sorgfulde sanges Symfoni, der stilistisk befandt sig så langt fra avantgade-modernismen, som tænkes kan. Med ekstremt enkle musikalske midler skabte han med dette værk et gribende menneskeligt dokument, der ved sin fremkomst delte musikkens publikum i to lejre - for og imod.
Men efter at symfonien i 1991 var blevet indspillet og solgte i rekordstore oplag, stod det klart, at Górecki havde ramt et dybt åndeligt behov hos mange, mange mennesker i vor tid og en længsel efter at mærke hjertets dybere følelser som medfølelse, samhørighed og empati.
Ved at beskrive nogle at de musikalske virkemidler, Górecki benytter, vil vi forsøge at indkredse, hvorfor musikken påvirker vore følelser så stærkt og undertiden ligefrem kan have en katharsiseffekt. Symfoniens tre satser vil blive spillet i deres helhed undervejs.

Lars Bisgaard blev uddannet i musikteori og musikhistorie på Københavns Universitet og Det kgl. Danske Musikkonservatorium. Den uddannelse har betydet, at han har kunnet leve af at undervise på danske konservatorier, og han har også haft tid til at komponere.

Det er Frederiksborg Slotssogn og Frederiksborg Valgmenighed, der sammen inviterer. Grunden til at det foregår i sognegården er, at der er et godt musikanlæg.


Hvem: Lærer på musikkonservatoriet og komponist Lars Bisgaard
Tid: Tirsdag den 17. november 2015 kl. 19.30
Sted: Sognegården Frederiksværksgade 2B, 3400 Hillerød
Deltagere: Alle er velkomne. Der betales 30 kr. for kaffen

Alle spørgsmål om aftenen kan stilles til Bente Veileborg på benteveileborg@gmail.com eller Ida-Lykke Bang påbangogbang@mail.dk.


"Herfra min verden går"

Onsdag den 11. november kl. 19.30

Jo ældre man bliver, jo mere bliver man klar over, hvor meget det betyder, hvordan ens barndom har været.

Tænk bare på alle de store forfattere. De bedste romaner skrives med motiver fra forfatternes egen barndom.
Ove Korsgaard har skrevet: Solskin for den sorte muld, hvori hele landbokulturen beskrives, inden den gik ned.
Jens Smærum Sørensen har nu udgivet tre romaner fra sin fødeø, Mors. I dette efterår: Feriebørn med hovedpersonen Arne.
Forfatterne skriver om tiden, familien og miljøet, som prægede deres barndom og ungdom, så godt, at romanerne taler for mange andre, der voksede op på landet efter den anden verdenskrig.

Der sker meget store ændringer i vores samfund, og en gang imellem er det godt at stoppe op og tænke lidt over udviklingen. Det gør vi i Frederiksborg Valgmenighed en aften i november.

Præsterne i Ullerød Kirke: Lene Westergaard-Riis og Torben Ebbesen kommer og fortæller om deres barndomsegne i Jylland. Henholdsvis Ringkøbing- Skjern kommune i Vestjylland og Gammel Åsted i Salling.
Lars Thorkild Bjørn, som i en menneskealder har været formand for Frederiksborg Valgmenighed, vil også deltage og fortælle om sin fynske barndom.

Vi byder velkommen med en kop kaffe, inden aftenens oplægsholdere kommer med deres indlæg. Derefter vil der blive en pause, hvor man kan købe lidt at drikke.
Vi skal synge et par sange, der betyder noget for de tre personer. Efter pausen vil der være mulighed for at stille spørgsmål til de tre oplægsholdere.


Hvem: Lene Riis-Westergaard, Torben Ebbesen og Lars Thorkild Bjørn
Tid: Onsdag den 11. november kl.19.30
Sted: Mødelokalet i Ullerød Kirke, Frederiksværksgade 143, Hillerød.
Deltagere: Alle er velkomne.
Alle oplysninger om medlemskab af Frederiksborg Valgmenighed kan fås hos Ida-lykke Bang på bangogbang@mail.dk eller 30 12 62 60.


Grundtvig for begyndere og avancerede

Tirsdag den 20. oktober kl. 19.30

Hvad er en grundtvigianer?
Hvad er Grundtvigsk Forum?
Hvad er Vartov?
Hvad er Grundtvigakademiet?

Det kræver sin mand at overskue.

Men det er den nuværende leder af Grundtvigs Forum også.
Han er uddannet bådebygger og navigatør, har studeret statskundskab, og er nu sekretariatsleder i Grundtvigsk Forum.

Joachim Vædele. Den ny leder, hvis fornemste opgave bliver at gøre opmærksom på Grundtvigs betydning for vores kultur.
Det er ikke nok, at alle Grundtvigs skrifter bliver digitaliseret. Oplysning om hans frihedsbegreb skal bredes ud i dag. I dag er det lige så vigtigt som på Grundtvigs tid at udbrede forståelse af frihed, at være vores kultur bevidst, og at være åbne for samtale. Vi er i dag nødt til at vide, hvad vi står for.

Kom derfor og hør hvad Jachim Vædele fortæller, og få stillet de spørgsmål, som vi går og tumler med.

Hvem: Joachim Vædele, sekretariatsleder for Grundtvigsk Forum
Tid: Tirsdag den 20. oktober kl. 19.30
Sted: Frederiksborg Valgmenighed i Ullerød Kirke, Frederiksværksgade 143 i mødelokalet.
Deltagere: Alle er velkomne. Støttemedlemmer og medlemmer har gratis adgang.
Gæster betaler 50 kr. Biblioteksmedlemmer 45 kr.

Alle oplysninger om medlemskab af Frederiksborg Valgmenighed kan fås hos Ida-lykke Bang på bangogbang@mail.dk


Forfulgte kristne som pdf-fil til udprintning

Tirsdag den 15. september kl.19.30

Hver dag rystes jeg, når jeg ser, hvad der sker af overgreb mod kristne i mange lande. Man føler sig så hjælpeløs. Frederiksborg Slotssogn har inviteret Kim Hartzner til at komme og fortælle om, hvad der gøres af organisationen: Mission Øst. Vi er inviteret med til aftenen, så mange kan høre det og måske blive lidt trøstet over, at der nogen, der hjælper.

Fra Slotskirkens program er følgende klip:
"- Vi gør alt, hvad vi kan for disse stakkels mennesker, der er flygtet over stok og sten, efter at de har set deres kære blive skudt, voldtaget eller bortført!"
Det siger Kim Hartzner, læge og generalsekretær for hjælpeorganisationen Mission Øst, der gennem et år har uddelt vintertøj, termotæpper, madrasser og kogegrej til kristne og yezidier på flugt fra terrorbevægelsen Islamisk Stat.

Kim Hartzner er en engageret foredragsholder, tydeligt bevæget af sit direkte møde med ofrene for Islamisk Stats forbrydelser. Omkring en halv million fordrevne kristne og yezidier har søgt tilflugt i Nordiraks Dohuk-provins i de kurdiske bjerge, hvor Mission Øst arbejder.
FN vurderer, at der er én million fordrevne i de kurdiske bjerge og to millioner fordrevne i hele Irak. De bærer alle rundt på ufattelige traumer:
"- En mor blev vidne til, at hendes datter blev bortført af IS. Otte mænd i hendes familie blev skudt og dræbt. En dreng ledte efter sin far og sine brødre i bunker af lig. Deres gru, deres skæbne, deres nød og deres tårer kan slet ikke beskrives." fortæller Kim Hartzner.

Hans foredrag er ledsaget af billeder og videoklip og giver et unikt indblik i de forfulgte kristnes lidelser kun få flytimer borte.
Emne Forfulgte kristne
Foredragsholder Kim Hartzner, læge og generalsekretær for hjælpeorganisationen Mission Øst
Sted Sognegården Frederiksværksgade 2B i Hillerød
Tid Tirsdag den 15. september kl.19.30
Pris Aftenen er gratis, men der vil blive lejlighed til at give et beløb til Mission Øst, så tag penge med.
Alle er velkomne

Arrangementet er gratis for medlemmer og støttemedlemmer. Gæster er velkomne, men skal betale 50 kr. for foredraget. (Biblioteksklubmedlemmer 45 kr.)

Spørgsmål om aftenen kan stilles til Bente Veileborg, tlf.22 48 29 93 eller mail Bente@Veileborg.dk og Ida-Lykke Bang bangogbang@mail.dk.

Mange hilsner Ida-Lykke Bang


Foredrag. "Menneske først og kristen så". som pdf-fil til udprintning

Onsdag den 9. september kl. 19.30

Efter sommerferien er tiden nu inde til at starte Frederiksborg Valgmenigheds efterårssæson op, og vi lægger ud med et foredrag om Grundtvig.
Vi har inviteret Thorstein Balle til at komme og fortælle, og foredraget har titlen "Menneske først og kristen så".

Thorstein Balle er seniorforsker på Grundtvigcentret, Århus Universitet. Hans forskningstema er Grundtvigs virkningshistorie i den danske folkeskole.
Han har tidligere i 9 år været forstander for læreruddannelsen til de frie skoler i Danmark (Den frie Lærerskole i Ollerup), har været pædagogisk konsulent i Undervisningsministeriet med de frie skoler som område, samt været leder og lærer på tre efterskoler i Danmark.
I 14 år var han programmedarbejder i Danmarks Radio, hvor han producerede udsendelser om skole og uddannelse. Han er medlem af Vartov Valgmenighed og har gennem mange år været aktiv i Grundtvigsk Forum - bl.a. i styrelsen.
Foredraget vil bl.a. omhandle:

  • Grundtvigs menneske- og kirkesyn.
  • Forskellen mellem kristendom og kirke
  • Grundtvigs holdning til trosoplæring
  • Grundtvigs indflydelse på den danske folkeskole
  • Min egen opvækst, mødet med det grundtvigske og hvad det har betydet
  • Hvad vil de sige at kalde sig grundtvigsk, historisk, og i dag?
Der vil være mulighed for spørgsmål efter foredraget.

Vært denne aften er Paw Møller Pedersen.

Alle er velkomne i Ullerød Kirkes menighedslokale Frederiksværksgade 143 onsdag den 9. september kl. 19.30.

Arrangementet er gratis for medlemmer og støttemedlemmer. Gæster er velkomne, men skal betale 50 kr. for foredraget. (Biblioteksklubmedlemmer 45 kr.)

Alle spørgsmål om arrangementet, og om hvordan man bliver medlem stilles til Ida-Lykke Bang bangogbang@mail.dk eller 30 12 62 60


Befrielsesgudstjeneste i Ullerød
- 4. maj-aften med Bent Melchior
som pdf-fil til udprintning

Mandag den 4. maj kl. 19.30

På befrielsesaftenen er der igen levende lys i Ullerød Kirkes vinduer ved Frederiksborg Valgmenigheds gudstjeneste mandag 4. maj kl. 19,30 - det tidspunkt hvor BBCs radioudsendelse for 70 år siden meddelte frihedsbudskabet. Valgmenighedspræst Anne Marie Lervad Thomsen prædiker.

Ved det efterfølgende kaffebord vil tidligere overrabbiner Bent Melchior fortælle om hvordan han som 12 årig bådflygtning fandt friheden som dansk jøde i Sverige - og hvad det har betydet for hans syn på "de fremmede".

Bent Melchior er født 1929 af danskjødiske forældre i Tyskland, men kom efter Hitlers magtovertagelse til Danmark.
Som stor dreng oplevede Bent Melchior, hvad det vil sige at være jøde og bådflygtning. I oktober 1943 kom han og hans forældre og søskende efter 16 timers sejlads i en overfyldt fiskerbåd med en ukyndig skipper over Østersøen og frem til friheden i Sverige.

Efter krigen kom han tilbage, men tog som 18-årig til Israel for som soldat at kæmpe for den nye stats oprettelse. Hjemme igen blev han lærer ved den jødiske skole i København og i 1963 afsluttede han uddannelsen som rabbiner i London og blev ansat ved det mosaiske trossamfund, hvor hans far Marcus Melchior var overrabbiner. Ved hans død i 1970 overtog Bent Melchior kaldet som overrabbiner i Danmark.

Gennem årene har han formået at forene et jødiske engagement med en national og international indsats for flygtninge og forfulgte - han har bl. a. forsvaret muslimers rettigheder i Danmark. I 2008 blev han det første æresmedlem af Dansk Flygtningehjælp.
Bent Melchior har skrevet erindringsbogen: "Så vælg da livet" (1997). I 1987 var han også Frederiksborg Valgmenigheds 4. maj-gæst.

Hvor: I Frederiksborg Valgmenighed i Ullerød Kirke. Frederiksværksgade 143 i Hillerød
Hvornår: Mandag den 4. maj kl. 19.30
Hvad: Befrielsesgudstjeneste ved Mie Lervad Thomsen
Hvem: Bent Melchior taler ved kaffebordet
Deltagere: Alle er velkomne. Deltagelse i gudstjenesten er selvfølgelig gratis, men for kaffen og foredraget betaler gæster 50 kr. Medmedlemmer og støttemedlemmer har gratis adgang.

Alle oplysninger om medlemskab af Frederiksborg Valgmenighed kan fås hos Ida-lykke Bang på bangogbang@mail.dk


Samtalecafé

Tirsdag den 24. marts kl. 19.30

Vi inviterer til en uforpligtende samtale over en kop kaffe.

Vi får så mange indtryk.
Vi har så mange tanker.
Vi har så mange meninger.

Men hvor får vi dem diskuteret?

Måske i Frederiksborg Valgmenighed?
Alle er velkomne. Det foregår i et mødelokale i Ullerød kirke, så man behøver altså ikke være kirkevant. Alle kan bidrage, enten ved at fortælle, spørge eller blot lytte.

Aftenens emne kunne kaldes: Gaver.

Vi giver mange gaver til hinanden? Men glæder vi hinanden lige så meget, som vi gerne ville? Vi prøver at glæde med fødselsdagsgaver og julegaver, men vi har ofte svært ved at finde noget, der er godt nok. Det er også blevet almindeligt at komme med gaver, når man kommer på besøg. De såkaldte værtindegaver. Det er lige ved at være for meget.

Næste samtaleaften, vil vi prøve at give hinanden en gratis gave, som man kan give hinanden i en samtale. Vi vil fortælle om noget godt, vi har oplevet i den forløbne vinter. Kom og fortæl om:

En bog du har læst.
En film du set.
En udstilling du har besøgt.
En koncert du har hørt.
En ferieoplevelse du har haft.
En avisartikel du har læst
Værter er valgmenighedspræst Mie Lervad Thomsen og Ida-Lykke Bang

Hvor: Mødelokalet i Ullerød Kirke, Frederiksværksgade 143, Hillerød
Hvornår: Tirsdag den 24.marts kl. 19.30
Emne: At give hinanden gaver på en ny måde.
Hvem: Alle er velkomne. Medlemmer og støttemedlemmer har gratis adgang. Gæster betaler 50 kr. Biblioteksmedlemmer 45 kr.
Medlemmer og støttemedlemmer har gratis adgang
Værter: Mie Lervad Thomsen og Ida-Lykke Bang

Man kan blot komme, men da der helst skal være kaffe til alle, må man meget gerne melde sig på bangogbang@mail.dk


Min fars krig

Tirsdag den 10. marts kl. 19.30

Michael Böss advarer i sin bog: "Det demente samfund" mod, at vores samfund bliver historieløst.
I Frederiksborg Valgmenighed gør vi meget for at modarbejde, at vi skal blive historieløse, samtidig med at vi prøver at leve aktivt i nutiden.

Det kan vi takket være, at så mange pensionister er så aktive. Mange, der er gået på pension begynder at studere og gå i dybden med emner, som de ikke har haft tid til i deres arbejdsliv. Nogen går i dybden med emner inden for deres fag. Det nød vi godt af ved vores dag om tro, hvor Johannes Værge holdt foredrag. Andre kaster sig over nye emner. Dejligt, med alle de aktive mennesker, som vi kan have som forbilleder.


Danske aviser ved Østfronten

Mange har fået fornyet interesse for Sønderjyllands historie efter Tv-serien om 1864. Hvad var fakta, og hvad var fiktion? Interessen for 1. verdenskrig har også været betydelig. De mange unge mennesker, der måtte trække i tysk uniform, selv om de var dansksindede, har gjort indtryk på os.

Derfor arrangerer vi i Frederiksborg Valgmenighed en aften, hvor vi vil fokusere på den vores grænseland mod syd.

Vi er så heldige, at en mand her fra Hillerød, civilingeniør Jens Julius Kappel, der er født i Christiansfeld, vil fortælle om Sønderjyllands historie og sin families deltagelse i 1. verdenskrig under titlen: Min fars krig.

Ulla Kappel, der er organist vil komme og spille, så vi kan synge et par af de kendte sange fra landsdelen. Ulla Kappel er meget aktiv, idet hun er vikar i kirkerne i omegnen og stadig holder koncerter.


Professor dr. med Hans Wolf er efter sin pension gået i dybden med historieforskning om dansksindede nordslesvigeres deltagelse i første verdenskrig. Han havde en farfar, der deltog og faldt på Østfronten.

Hans Wolf kunne ikke forstå, hvorfor der er skrevet så lidt om de dansksindedes deltagelse i øst, men så meget om de dansksindedes deltagelse i kampene på Vestfronten. Det har han forsket i, og nu har han skrevet om danskere der kæmpede på Østfronten under første verdenskrig og om deres familier på hjemmefronten.

Hans Wolf vil fortælle om: Min farfars krig, samt vise os nogle fortællende billeder.

Kom og lyt
Kom og spørg
Kom og fortæl
Kom og syng
Kom og spis honningkage

Pakker og breve til bataljonen
Hvor: Frederiksborg Valgmenighed, Frederiksværksgade 141, Hillerød
Hvornår: Tirsdag den 10. marts kl. 19.30
Hvem: Alle er velkomne. Gæster betaler 50 kr. Biblioteksmedlemmer 45 kr.
Medlemmer og støttemedlemmer har gratis adgang
Hvordan: Tilmelding til aftenen er ønskelig af hensyn til traktement.
bangogbang@mail.dk eller 30 12 62 60


Sangaften

Jens Rosendal og Rasmus Skov Borring

Torsdag den 5. marts kl. 19.30

Ved efterårsmødet i 2014 i Osted Valgmenighed oplevede jeg Jens Rosendal og Rasmus Skov Borring. Det var et fantastisk livsmod, de spredte. Derfor er det en stor glæde at kunne meddele, at alle vores medlemmer nu har chancen for at opleve "Den gamle gubbe" og den unge komponist på Grundtvigs Højskole. Et er et blomstrende samarbejde, som kan sprede lys i vintermørket.

Skøn på, at vi har en højskole. Kom og brug den. Kaffen er god. Og den drikkes i samvær med de unge højskoleelever, siger Ida-Lykke Bang.

Den 82-årige digter og forfatter Jens Rosendal er den nulevende forfatter, der har flest sange repræsenteret i Højskolesangbogen.
Han er tidligere højskolelærer på Løgumkloster Højskole og Jaruplund Højskole i Sydslesvig.

Han står bl.a. bag forelskelsessangen "Du kom med alt det der var dig", der er en af de mest kendte og sungne fællessange i det folkelige Danmark. 'Marskens Digter' fra det sønderjyske er bosat ved Vadehavet, hvor netop mange af hans tekster henter inspiration.

Rasmus Skov Borring er 33 år, pianist og komponist, og tidligere efterskolelærer på Bjergsnæs Efterskole. Han er nu bosat i København. Han har tidligere udgivet 3 albums med instrumental piano og er optaget formidlingen af den danske sangskat i en moderne verden.

Med en aldersforskel på næsten 50 år har Rosendal og Borring fundet et godt fundament for deres samarbejde med intentionen om at samle generationer i nye fællessange, og de udgav i 2013 CD'en 'Livets mærke'.

Udvalget af sange på CD'en repræsenterer dels Jens Rosendals forfatterskab gennem tiden - og dels en række nye tekster med musik komponeret af Rasmus Skov Borring.

De kommer og fortæller om deres sange og samarbejde, og der bliver masser af fællessang med udgangspunkt i "Livets mærke".

Arrangementet finder sted i samarbejde mellem Ullerød Kirke, Grundtvigs Højskole og Frederiksborg Valgmenighed.
Hvor: Grundtvigs Højskole, Frederiksværksgade 147, Hillerød
Hvornår: Torsdag den 5. marts kl. 19.30
Entré: 50 kr. Biblioteksklub-medlemmer kun 45 kr. Alle er velkomne!


Samtalecafé i hverdagshøjde

Onsdag den 25. februar

Samtalecaféen gav os et løft i hverdagen. En mørk våd aften mødtes vi og prøvede at finde ud af, hvorfor det er så svært "at følge med".
Vi gav hinanden gode råd, så vi bedre kan klare hverdagens udfordringer og blive bedre til at skelne mellem det, der er nødvendigt, og det, der ikke er nødvendigt for at få et godt liv. Vores vilkår er så forskellige.
Det blev godt beskrevet af Mie, som fortalte om tre ældre kvinders livssituation. - Så godt, at vi bad Mie om at skrive et essay om dem. Vi blev enige om, at ordet ældrebyrde burde udskiftes med ældreguldet.
Næste aften med samtale i hverdagshøjde, onsdag den 25. februar skal emnet være bøn.

Man kan allerede nu forberede sig på vinterens sidste samtaleaften, hvor vi opfordrer til at komme og fortælle om en god oplevelse fra vinteren. Det er godt at fokusere på det gode.
Tænk på, om du har læst en god bog eller en artikel i avisen. Måske har du set en god udsendelse i TV, set en god film, hørt god musik, en god prædiken eller oplevet noget andet godt, som du kan glæde os andre med at fortælle.

Det, der kan gøre hverdagen rigere, er, at vi øver samtalens kunst, og ikke blot taler om alle de ting, der er negative eller problemfyldte, men også giver hinanden noget godt.

Derfor saml på gode oplevelser, som I kan videregive til vinterens sidste samtaleaften tirsdag den 24. marts.

Mange hilsner

Mie og Ida-Lykke
Dag om tro

Søndag den 1. februar

Frederiksborg Valgmenighed inviterer til foredrag, samtale og gudstjeneste.
I år bliver der en fantastisk mulighed for at høre cand teol. Johannes Værge.

Måske har I læst hans bøger?
Måske har I set Johannes Møllehave og Johannes Værge samtale om bogen i TV?
Men nu er det i Ullerød Kirke, det foregår.

I 2014 udgav Johannes Værge bogen: "Det skrøbelige menneske". En teologisk bog, som han har skrevet til mennesker, der tumler med spørgsmålet om at være god nok. Det er altid en berigelse at læse noget af Johannes Værge. Bare et interview i Kristeligt Dagblad kan give én meget at tænke på. Vi er meget glade for, at vi har fået Johannes Værge til at komme, da han ikke tager så meget ud, for ikke at blive slidt op.

Han siger selv i et interview i avisen den 14. juni 2014: "Jeg har en stærk ansvarsfølelse og i den forbindelse troet, at jeg kunne mere end jeg kunne."
Men da han prøver at finde frem til den oprindelig kristendom, må han også gå i dybden med sine studier. Han ønsker et opgør med den tradition, som vil tale mennesket ned.

Hvis man går og tænker meget på emner som: opstandelse og et liv efter døden, eller frygter man, at man ikke er god nok og elsket, så kom og stil dine spørgsmål. Johannes Værge har tænkt meget over de spørgsmål, og kan måske henvise til steder i sine bøger, hvor man kan få svar.

Vi har i de sidste år haft søndag om tro om formiddagen, men da det ikke kan lade sig gøre i år, håber vi, at mange kommer hele eftermiddagen. Det bliver da ikke frokost, men det store kagebord. Hvis man har lyst til at medbringe en kage, så skriv eller ring. Man er velkommen til at deltage hele eftermiddagen, eller vælge det, man kan nå.

Dato: Søndag den 1. februar
Program: Kl. 14 Foredrag af Johannes Værge: Guds skrøbelige arvinger.
Kl. 15 Kaffebord med mulighed for at stille spørgsmål til Johannes Værge.
Kl. 16 Gudstjeneste med Mie Lervad Thomsen
Sted: Ullerød Kirke, Frederiksværksgade 143, Hillerød
Deltagere: Alle er velkomne.
Medlemmer og støttemedlemmer har gratis adgang.
Gæster betaler 50 kr. Biblioteksmedlemmer 45 kr.
Man kan blot komme, men da der helst skal være kaffe til alle, må man meget gerne melde sig på bangogbang@mail.dk eller 30 12 62 60.

Alle spørgsmål om aftenen kan fås hos Ida-Lykke Bang, som har ansvar for aftenen.Fortælling om Grundtvigskirken

Tirsdag den 20. januar kl. 19.30

Hvorfor ligger den store kirke, hvor den ligger?
Hvordan fik man råd til byggeriet?
Hvem tegnede kirken?
Hvad foregår der i kirken?
Hvorfor fik den navnet Grundtvigskirken?

Det har Thomas Viggo Pedersen gjort sig mange tanker om.

Thomas Viggo Pedersen har færdedes i Grundtvigskirken så længe han kan huske.
Hans far var organist. Som voksen blev han selv organist med ansættelse i Grundtvigskirken.
Han har været arrangør af kirkekoncerter og har i mange perioder været medlem af menighedsrådet. Når man i dag oplever Thomas Viggo Pedersen som rundviser i kirken, føler man, hvordan han nærmest er vokset sammen med det fantastiske kirkerum.
Noget af den stemning, vil vi prøve at få frem, når Thomas Viggo Pedersen kommer til Frederiksborg Valgmenighed for at fortælle om Grundtvigskirken,
Vi er heldige, at Thomas Viggo Pedersen kommer op til os nu og fortæller om Grundtvigskirken, for til foråret udkommer den bog, han har skrevet om emnet. Bogen bliver udgivet på forlaget Vandkunsten. Når den udkommer, vil der blive stor efterspørgsel på Thomas Viggo Pedersen, så kom og hør ham nu.
Titlen på bogen er: "Grundtvigs Kirke--og det aristokratiske primtal", hvor primtallet er arkitekten Peder Vilhelm Jensen-Klint.
Emne: Fortælling om Grundtvigskirken
Hvor: Mødelokale i Ullerød Kirke, Frederiksværksgade 143, Hillerød
Hvornår: Tirsdag den 20. januar kl. 19.30
Hvem: Alle er velkomne. Medlemmer og støttemedlemmer har gratis adgang. Gæster betaler 50 kr. Biblioteksmedlemmer 45 kr.

Man kan blot komme, men da der helst skal være kaffe til alle, må man meget gerne melde sig på bangogbang@mail.dk eller 30 12 62 60.

Alle spørgsmål om aftenen kan fås hos Ida-Lykke Bang, som har ansvar for aftenen.Samtaleaften

Tirsdag den 13. januar kl. 19.30

Hverdagssamtaler i Frederiksborg Valgmenighed.

Det er nu tredje år, vi inviterer til en uforpligtende samtale over en kop kaffe.

Vi får så mange indtryk.
Vi har så mange tanker.
Vi har så mange meninger.

Men hvor får vi dem diskuteret?

Måske i Frederiksborg Valgmenighed?
Alle er velkomne. Det foregår i et mødelokale i Ullerød Kirke, så man behøver altså ikke være kirkevant. Alle kan bidrage med et samtaleemne eller blot sidde og lytte.

Aftenens samtaler kunne inspireres af følgende:
Den tredje alder eller den tredje karriere. Hvordan forbereder man sig til den?
Hvordan følger man med, når man ikke møder arbejdskolleger?
Et spørgsmål, vi kunne samtale om, kunne f.eks. være:
Hjælp jeg kan ikke følge med--------- men skal jeg også det?

Hvor: Mødelokale i Ullerød Kirke, Frederiksværksgade 143, Hillerød
Hvornår: Tirsdag den 13. januar kl. 19.30
Emne: Hjælp, jeg kan ikke følge med ------ men skal jeg også det?
Hvem: Alle er velkomne. Medlemmer og støttemedlemmer har gratis adgang. Gæster betaler 50 kr. Biblioteksmedlemmer 45 kr.
Værter: Valgmenighedspræst Mie Lervad Thomsen og Ida-Lykke Bang

Man kan blot komme, men da der helst skal være kaffe til alle, må man meget gerne melde sig på bangogbang@mail.dk eller 30 12 62 60.Advent 2014

Søndag 30. november

Kan downloades til udprintning >>

Frederiksborg Valgmenighed inviterer til adventsmøde
Det bliver efter alle traditionerne med gudstjeneste, kaffe og æbleskiver givet af Grundtvigs Højskole og foredrag på højskolen.

Vi vil i foredraget få noget at vide om folkeskolen.
Noget godt. Nemlig det fantastiske samarbejde, der er bygget op mellem folkekirken og skoler og gymnasier.
Noget, vi i de sidste årtier af det nittende århundrede, havde forestillet os som værende umuligt.
Mange taler om, at alt bliver værre, men her er et eksempel på noget, der er blevet meget bedre. Måske også på grund af Helle Krogh Madsens store indsats.
Helle Krogh Madsen er cand.theol. fra Københavns Universitet, sognepræst ved Frederiksberg Kirke og leder af Folkekirkens skoletjeneste i København-Frederiksberg.
Helle Krogh Madsen er ikke bare leder, men har sammen med kolleger udviklet projekter og tilhørende materiale.


Skole og kirke - i et år med jubilæum og skolereform

2014 er året, hvor folkeskolen fejrer sit 200 års jubilæum.
Det er også året, hvor en meget omdiskuteret reform af folkeskolen er ved at blive indarbejdet.
I lyset af disse to begivenheder vil leder af Folkekirkens Skoletjeneste i København og på Frederiksberg, Helle Krogh Madsen, fortælle om det aktuelle samarbejde mellem skole og kirke med de muligheder og udfordringer, der ligger heri.


Der kigges
Porgram
Kl. 14 Gudstjeneste i Ullerød Kirke, Frederiksværksgade 143 ved valgmenighedspræst Mie Lervad Thomsen
Kl. 15 Kaffe og æbleskiver på Grundtvigs Højskole, Frederiksværksgade 147
Kl. 15.20 Årstids- og adventssange ved forstander Jakob Mejlhede
Kl. 16 Foredrag ved Helle Krogh Madsen i foredragssalen på Grundtvigs Højskole
Alle er velkomne til alle tre dele eller enkelte dele af programmet.

Medlemmer og støttemedlemmer har gratis adgang til foredraget.
Gæster er velkomne, men skal betale 50 kr. ved indgangen.
Biblioteksklubmedlemmer betaler 45 kr.

Spørgsmål om dagen og evt. medlemskab af Frederiksborg Valgmenighed kan stilles til Ida-Lykke Bang bangogbang@mail.dk


Friskolens og højskolens ophavsmand kommer til Ullerød

Onsdag 29. okt. kl. 19.30

Kan downloades til udprintning >>
Ullerød Sognemenigheden og Frederiksborg Valgmenigheden er gået sammen om at fejre 200-års skolejubilæum ved en helaftenforestilling om Danmarks store pædagog Christen Kold. Det foregår i Ullerød Kirke .

Gennem de sidste 20 år har højskolelærer Lars Thorkild Bjørn rejst landet rundt med sin store multimediefortælling, hvor han med det levende ord, sang, musik og lysbilleder tegner et portræt af Kolds stridsomme liv, mødet med vækkelserne og opgøret med den sorte skoles tugt og udenadslære.

Vi møder Kold i årene som fremmedarbejder i Tyrkiet og følger hans vandring gennem hele Europa hjem til Danmark, hvor han kommer med i krigen om Slesvig. 1851 opretter han sin højskole i Ryslinge og året efter skaber han Danmarks første friskole.

Skuespilleren Maria Stenz læser Kolds fortælling om "Lille Mis" og Erik Grip har sat nye melodier til et par af Kolds ungdomsdigte. Desuden har afdøde Niels Henning Ørsted Pedersen forsynet lydsiden med en særlig "Friskolefantasi".

Hvor: Ullerød Kirke, Frederiksværksgade 143, 3400 Hillerød
Hvem: Lars Thorkild Bjørn, tidligere højskolelærer på Grundtvigs Højskole
Emne: Christen Kold - hans liv og betydning for skolen i Danmark
Hvornår: Onsdag den 29. oktober kl. 19.30
Arrangører: Ullerød Sognemenighed og Frederiksborg Valgmenighed
Alle er velkomne. Der er gratis adgang. I pausen serveres der en drink til 20 kr.

Alle spørgsmål om aftenen kan stilles til Ida-Lykke Bang på bangogbang@mail.dk eller 30 12 62 60


Søndag den 4. maj 2014

Befrielsesgudstjeneste i Frederiksborg Valgmenighed

Netop i år med tiltagende uro omkring os, er der stor grund til at samles befrielsesaftenen og fejre den frihed vi har haft siden 1945. I år falder 4. maj på en søndag, og derfor har vi ændret det traditionelle program lidt, så vi begynder i Ullerød Kirke tidligere end ellers.

Kl. 18.30 Johannes Exner fortæller i kirken om besættelsestiden og hans deltagelse i modstandskampen.

Johannes Exner deltog selv i modstandskampen og var tilknyttet Hvidstensgruppen. Johannes Exner har ikke talt om emnet før bogen: "Inger og Johannes Exner" blev udgivet i 2012.

Forfatteren Thomas Bo Jensen har skrevet denne smukke bog om arkitektparrets virke. Gennem samtalerne under bogens tilblivelse fik Thomas Bo Jensen lukket op for alt det fortrængte, som Johannes Exner kun havde betroet sin hustru Inger Exner, men nu føler Johannes Exner, at det er ham meget magtpåliggende at få det fortalt til en større kreds.

Frederiksborg Valgmenighed er taknemlig over, at Inger og Johannes Exner vil rejse fra Aarhus over til os og dermed give aftenen et særligt indhold.

Johannes Exner er arkitekt og har været lektor og professor ved Arkitektskolen i Aarhus. Sammen med sin hustru Inger Exner har han tegnet mange kirker. Nævnes kan Islev Kirke, Sædden Kirke og Nørrelandskirken. Mange har måske også glædet sig over deres restaurering af Koldinghus.

I Hillerød har de stået for at modernisere Gadevang Kirke, som nu fremstår som et lyst rum med den karakteristiske stjernehimmel. I det hele taget betyder lyset meget for arkitektparret. Materialer og lyset skal samarbejde om at give en bygning et poetisk indhold.

Det bliver smukt at opleve Johannes Exner i kirkerummet i Ullerød, hvor han skal fortælle om sine oplevelser som modstandsmand under besættelsen fra 1940 til 1945. Johannes Exner vil fortælle om Gestapos arrestation af ham og hans far i Hald Præstegaard, samt om tiden i fan-genskab indtil hjemkomsten fra Sverige den 17. maj 1945. Alt blev fortrængt, indtil et møde med andre fra gruppen 50 år efter. Den 4. maj i år får Johannes Exner lov til at fylde et kirke-rum med sin egen historie.

Kl. 19.30 Befrielsesgudstjeneste ved Mie Lervad Thomsen.

Kl. 20.15 Kaffebord og en sang fra højskolesangbogen.

Praktiske oplysninger:

Hvor: Frederiksborg Valgmenighed i Ullerød Kirke, Frederiksværksgade 143
Hvornår: Søndag den 4. maj kl. 18.30.
For hvem: Alle er velkomne.
Pris: Deltagelse i foredrag og gudstjeneste er gratis, mens der betales 20.- kr. for kaffen.

Spørgsmål om aftenen kan stilles til Ida-Lykke Bang på 30 12 62 60 eller bangobang@mail.dkTirsdag den 15. april

Filosof Rasmus Johnsen om “Lidelsens billedbog”

Er sygdom den bedste måde at forstå lidelse på?

Når vi i dag taler om menneskelig lidelse, så er det for det meste i de kliniske termer – depression, angst, ADHD – som de psykiatriske diagnoser giver os. Men psykiatriens vokabular for lidelse er blot ét blandt en række vokabularer, som har været brugt i den vestlige kulturhistorie og som har haft vidt forskellige konsekvenser for vores måde at forstå det at være menneske på.
I dette foredrag fortæller filosof og adjunkt ved Copenhagen Business School om det exceptionelle menneske i melankoliens historie, om den religiøse fortvivlelse ‘middagsdæmonen’ acedia og om kedsomheden i det 19. århundrede. Dermed lægger han op til en debat om konsekvenserne, både for syge og raske, af at psykiatriens diagnoser er blevet hvermandseje.

Arrangeres i samarbejde med Grundtvigs Højskole og Ullerød Kirke.

Tid: Tirsdag den 15.april kl.19.30

Sted: Grundtvigs Højskole (Foredragssalen), Frederiksværksgade 147, 3400 Hillerød

Entré: 50 kr. inkl.kaffe og kage

Alle er velkomne!


Tirsdag den 1. april

Billedforedrag om kunstneren Nikolai Astrup efterfulgt af samtale.

Tirsdag den 1. april 2014 mødes vi i Ullerød Kirke kl. 19.30 Frederiksværksgade 141. Vi skal høre cand.teol og sognepræst Lene Riis-Westergaard fortælle om kunstneren Nikolai Astrup.

I Norge er han lige så kendt som sin kollega Edvard Munck. I Danmark er han ikke så kendt, men der var en udstilling på Gl. Holtegaard for to år siden, som måske har hjulpet lidt. Han får os på sin personlige måde os til at tænke over livet. I sine drømmebilleder, der udvisker grænsen mellem drøm og virkelighed, mellem det øjet umiddelbart kan se, og det som vi kan se, hvis vi kigger en ekstra gang. I Astrups billeder er der noget levende og åndfuldt mellem mennesker og natur, som er helt enestående.

I Frederiksborg Valgmenighed vil vi gøre alt, hvad vi kan for at gøre opmærksom på naturen og vores afhængighed og samspil. Vi er jo selv natur, selv om vi somme tider er ved at glemme det i vores teknologiske tidsalder. Vi mener at denne aften vil være en god velkomst til foråret og den kommende sommer. Og Nikolaj Astrups billeder vil hjælpe os til at være åbne for naturoplevelser i den kommende tid.
Hvor: Ullerød kirkes mødelokale. Frederiksværksgade 141 i Hillerød.

Hvad: Billedforedrag og samtale med cand. theol. Lene Riis-Westergaard.

Hvem: Alle er velkomne. Medlemmer og støttemedlemmer af Frederiksborg Valgmenighed har gratis adgang.

Andre betaler 50 kr. for foredrag og servering

Alle spørgsmål om aftenen og om medlemskab stilles til Ida-Lykke Bang, 30 12 62 60 eller bangogbang@mail.dk
Mandag den 10. marts 2014

Samtaleaften

Læs indbydelsen her >>

Vi får så mange indtryk.
Vi har så mange tanker.
Vi har så mange meninger.

Men hvor får vi vores meninger fra, og vor får vi dem diskuteret?
Er det fra vores møde med andre mennesker?

Hvis vi tænker på de mennesker, vi har mødt på vores vej gennem livet, så har mange betydet noget for os.

Vi kan opdele dem:
I mennesker, der åbnede døre for os,
og mennesker, der lukkede døre for os.

Til de førstnævnte fik vi måske aldrig sagt tak, men nu er lejligheden til at komme og fortælle andre om dem..
De sidstnævnte trænger vi måske til at få ud af hukommelsen, så kom og let dit sind.

Aftenen foregår på den måde, at vi mødes i det dejlige mødelokale, der er på første sal over kirkekontoret i Ullerød Kirke. Vi drikker en kop kaffe og øver os derefter i samtalens kunst.

Alle velkomne. Man behøver ikke sige, hvem man er, eller hvor man bor.

Det skal være en cafeaften, hvor man kan føle sig fri.
Vi kan røbe, at vi har fået ideen fra København. Det mener vi også der er brug for i Hillerød.
Se: www.samtalesaloner.dk.

Arrangør er Frederiksborg Valgmenighed, den grundtvigske valgmenighed i Nordsjælland.
Værter er Mie Lervad Thomsen og Ida-Lykke Bang.

Man kan læse om valgmenigheden på www.frederiksborgvalgmenighed.dk det er stedet, hvor vi hylder det levende ord, nu i moderne udgave i form af samtaler.

Vel mødt mandag den 10. marts kl. 19.30 i mødelokalet over kirkekontoret i Ullerød Kirke, Frederiksværksgade 141 i Hillerød.

Spørgsmål vedrørende aftenen fås hos Ida-lykke Bang: bangogbang@mail.dk eller 30 12 62 60


Søndag den 2. februar kl. 10

En søndag om tro

"Den gamle tale, men vakt af dvale"

- Om grundtvigianismens glemte skikkelser.

Hvad har disse glemte skikkelser at sige og lære os i dag?

Foredrag af Kristoffer Garne efterfulgt af samtale og frokost.

Frederiksborg Valgmenighed og Grundtvigs Højskole var i mange år omkring og efter overgangen til det 20. århundrede omdrejningspunkt for et rigt grundtvigsk folke- og menighedsliv. I dag er skikkelser som højskolens stifter Holger Begtrup og hans venner og åndsfæller Jakob Knudsen og Niels Dael efterhånden ganske glemt.
Hvad har disse glemte grundtvigske skikkelser at sige og lære os i dag?

Jakob Knudsen (1858-1917) var en forfatter, hvis popularitet voksede støt op til midten af det tyvende århundrede, indtil han pludselig blev dømt ude og i dag næsten er glemt.

Foredraget vil med udgangspunkt i historien om Jakob Knudsen og det tyvende århundredes glemte grundtvigske skikkelser forsøge at svare på, hvordan vi kan suge livsmod og næring ud af fortidens kæmper. Grundtvigianismen kan næppe overleve det 21. århundrede udelukkende på nostalgi, men ved at gå tilbage og høre ordene af disse mænds mund og se livet spejle sig i deres personligheder, kan vi måske lære noget om os selv, og hvilken vej vi bør gå. For som Jakob Knudsen sagde:
"Forældet aldrig blev livets tale".

Kristoffer Garne er stud.theol. ved Københavns Universitet og involveret i en mængde foreningsarbejde i grundtvigsk regi landet over.

Tilmelding
Tilmelding til Ida-Lykke Bang, tlf. 48 26 65 12 eller 30 12 62 60 e-mail: bangogbang@mail.dk.

Program og pris:
Kl. 10: Foredrag, som koster 50 kr. for gæster.
Medlemmer og støttemedlemmer har gratis adgang.

Kl. 12: Frokost fra "Markersens madkunst", som koster 80 kr. for alle.
Beløbet bedes på forhånd indbetalt på vores konto i Nordea reg. 2276 konto 0104464811.
Af hensyn til traktementet kræves der tilmelding til dagen senest den 26. januar.

Kl. 14: Gudstjeneste med Mie Lervad Thomsen som prædikant.